Asfaltiran put do jezera (foto: Đorđe Đoković)
Asfaltiran put do jezera (foto: Đorđe Đoković)
26.05.2016, 09:17

Asfalt do jezera

č: | fb:

Asfaltirana je i poslednja deonica puta Poćuta-Gračanica do jezera akumulacije Rovni u dužini od 1,2 kilometra. „To je praktično poslednja faza puta čija je ukupna dužina 2,4 kilometra koji smo radili protekle tri godine. Saobraćajnica ne samo da je važna za meštane kojih ima oko stotinu, nego je značajna i zbog jezera na koje sve češće dolazi veliki broj izletnika“, rekao je direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić i najavio da će uskoro u neposrednoj blizini jezera biti izgrađen i parking.

Dragan Jeremić i novinari

Dragan Jeremić i novinari (Foto: Đorđe Đoković)

Prema rečima Jeremića jezero bi, uz manastire Pustinja i Lelić koji su udaljeni nekilko kilometara a povezani su dobrim asfaltnim putevima, trebalo da bude deo turističke ponude Valjeva.

On najavljuje da će područje akumulacije „Rovni“ biti urbanistički uređeno sa brojnim sportskim i turističkim sadržajima.

"Sada je najbitnije aktivirati urbanistički plan područja brane ’Rovni’, koji podrazumeva i valjevske planine, Medvednik, Jablanik, Povlen. Valjevski arhitekta Slobodan Kobi Mitrović je još 1998. godine uradio plan sportsko turističkog centra jezera, koji podrazumeva uređenje celokupnog prostora oko jezera", kaže Jeremić. Dodaje da je važno i da se gradnja objekata uz jezero stavi pod kontrolu, kako ne bi došlo da masovne divlje gradnje.

"Sve ove kuće u blizini jezera su ’divlje’. Ja ne znam šta valjevski urbanisti čekaju. Da li treba da se izgradi 150 kuća, pa da izađu na teren? Ja verujem da oni i ne znaju da se ovde grade vikendice bez dozvole, a možda ne znaju ni gde je jezero", kaže Jeremić i javno valjevskim urbanistima upućuje poziv da izađu na teren i vide šta se dešava na ovom atraktivnom prostoru, koji će, ako ne budu reagovali, biti pretvoren u neplansku i stihijsku gradnju.

Jezero akumulacije Rovni

Jezero akumulacije Rovni (Foto: Đorđe Đoković)

Osim što će područje akumulacije "Rovni" biti zanimljiva turističko-sportska destinacija, biće jedinstveno i po gajenju organske hrane. Naime, na poljoprivrednim gazdinstvima proizvodiće se samo organska hrana, jer je, zbog blizine akumulacije, zabranjeno korišćenje pesticida. "I to će biti nešto što, kao prednost, treba da iskoristimo", poručio je Jeremić.

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 23 sati 15 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara