Čika Ljubina ulica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Čika Ljubina ulica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
03.06.2016, 12:16

Vlasnik pekare će ukloniti nadstrešnicu

č: | fb:

Mobilijar i nadstrešnica ispred pekare u Čika Ljubinoj ulici biće uklonjeni u najskorije vreme, „kad već toliko nekome smeta”, rekao je Milenko Dragojević, vlasnik pekare.

Dragojević, koji je prethodne četiri godine bio član Gradskog veća, a sada je odbornik u Skupštini grada na listi SNS, je u kratkom razgovoru za Kolubarske.rs izjavio da je upoznat sa odlukom Vlade Srbije o proglašenju hotela „Grand“ za spomenik kulture i o zaštićenoj okolini spomenika kulture.

Tom odlukom Vlade Srbije, koja je doneta pre dve godine, zabranjena je gradnja, kao i postavljanje privremenih i trajnih objekata na potezu od Narodnog muzeja do česme kod hotela „Grand“, sa obe strane ulice, uključujući i plato kod „belog mosta“.

Na pitanje Kolubarskih.rs zbog čega nije ranije uklonio mobilijar, kad je već znao za odluku Vlade Srbije i za zabranu postavljanja privremenih objekata, tim pre jer je bio član Gradskog veća, Dragojević nije želeo da odgovori, rekavši kratko – „saopštio sam Vam svoje namere, više od toga ništa neću reći!”

Mobilijar i nadstrešnicu trebalo bi da ukloni i vlasnik pekare „Domino”, koja se takođe nalazi u zoni zaštićene okoline spomenika kulture. 

Prema odluci Vlade Srbije utvrđene su mere zaštite spomenika kulture, koje podrazumevaju očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture i enterijera, zabranu dogradnje i nadogradnje, zabranu postavljanja priključnih kutija, ormara i rashladnih uređaja na fasadama spomenika kulture...

Takođe utvrđene su i mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture, koje podrazumevaju zabranu gradnje i postavljanja trajnih ili privremenih objekata koji svojim gabaritom i oblikom ili namenom mogu ugroziti ili degradirati spomenik kulture i njegovu zaštićenu okolinu. Zatim, zabranu gradnje objekata koji nisu u funkciji spomenika kulture, zabranu postavljanja pokretnih tezgi, kioska i drugih privremenih objekata unutar zaštićene okoline.

Odgovor na pitanje zbog čaga Grad ne poštuje odluku Države, potražili smo od gradskog rukovodstva. Zamneik gradonačelnika Žarko Kovač rekao je juče za Kolubarske.rs da se odluka Vlada Srbije poštuje delimično, jer postoji određen „stepen tolerancije” koji se odnosi na bašte, a koje ne ugrožavaju pešake. Naglašava da u tom delu grada nisu izgrađeni objekti koji bi remetili zaštićenu celinu, nego se nalaze privremeni koje je lako ukloniti.

Aktuelno

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 16 sati 46 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 3.05.2024

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...