Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
09.06.2016, 11:11

Valjevo novu vlast dobija do kraja meseca

č: | fb:

Valjevo će novu vlast, koju će najverovatnije činiti naprednjaci i socijalisti, dobiti do kraja meseca kada će biti izabrana zakonodavna i izvršna vlast, sazanju Kolubarske.rs. Predsedništo SNS, koje odlučuje o koalicijama na svim nivoima, još uvek nije prihvatilo predlog sporazuma o formiranju koalicije SNS i SPS u Valjevu, a prema najavama konačna odluka o koalicijama u gradovima Srbije biće doneta početkom sledeće nedelje.

Prema saznanjima Kolubarskih.rs koalicija ove dve partije u Valjevu je vrlo izvesna, međutim, konačna odluka o tome zavisi i od odluke o koaliciji na republičkom nivou.

 

Naš izvor navodi da postoje dve mogućnosti, prva je da naprednjaci u Valjevu formiraju samostalno vlast, dok je druga da to učine u koaliciji sa socijalistima. Negira spekulacije da će biti prekoračeni zakonski rokovi za konstituisanje zakonodavne vlasti te da će zbog toga u Valjevu biti uvedene privremene mere. Negira i to da je izvesno da će u vlasti na republičkom nivou biti LDP, pa će samim tim LDP biti i deo vlasti u Valjevu, o čemu se takođe spekuliše.

 

Objašnjava da su u mnogim opštinama u Srbiji naprednjaci već ili će tek formirati vlast sa socijalistima, bez obzira na to da li su osvojili većinu, i za to imaju saglasnost vrha stranke. Međutim, kada je reč o većim gradovima preovlađuje stav da SNS treba samostalno da formira vlast tamo gde su osvojili većinu.

Da li će naprednjaci vladati sami ili u koaliciji sa socijalistima u većim gradovima u Srbiji, među kojima je i Valjevo, biće odlučeno istovremeno i jedinstveno za sve, tako da nijedan grad ne može samostalno odlučivati o tome.

„Odluka o koalicijama u gradovima Srbije biće doneta početkom sledeće nedelje, najkasnije do 15. juna, i ona će biti jedinstvena za sve. Nije isključeno da drugačija odluka bude doneta za gradove gde je stranački interes suprotan odluci o koalicijama”, kaže izvor Kolubarskih.rs.

Pored Valjeva, u još deset gradova se razmatra koalicija naprednjaka i socijalista.

 

Kakva god odluka da bude, vlast u Valjevu će sigurno biti formirana do kraja meseca, a zakonski rok za konstituisanje zakonodavne vlasti je 9. jul. Još uvek nije potvrđena koalicija naprednjaka i socijalista, ali je, prema našim saznanjima, izvesna, a jedino što je potvrđeno i poznato, jeste to da će gradonačelnik Valjeva biti Slobodan Gvozdenović. 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 13 sati 31 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 5 komentara