Šalteri u Gradskoj upravi (foto: Đorđe Đoković)
Šalteri u Gradskoj upravi (foto: Đorđe Đoković)
10.06.2016, 09:40

Službe spremne da olakšaju građanima

č: | fb:

Službe grada Valjeva spremne su za primenu Zakona o opštem upravnom postupku po kome državna uprava, prilikom izdavanja dokumenata, od građana neće smeti da traži podatke koje već ima u službenim evidencijama.

Novim izmenama zakona predviđeno je da građani samo pribavljaju zahteve, a dokumenta državni organi iz službenih evidencija. Načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove Jelica Stojanović kaže da su službe poptpuno spremne za primenu ovog zakona i naglašava da će olakšati građanima procedure.

"Očekujemo da će se razmena podataka između državnih organa i lokalne samouprave odvijati bez problema, jer postoji obaveza lica koja vode upravni postupak, da u roku o 15 dana pribavi potrebne podatke, kao i zamoljenog organa od koga se podaci traže, da u tom roku dostavi podatke. Za nepostupanje su predviđene prekršajne kazne, koje nisu male. Sve ovo se radi uz nadzor Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, dobili smo uputstva i ta uputstva će se stalno dopunjavati, u zavisnosti od problema na koje budemo nailazili”, kaže Stojanović.

 

Takse za podatke koji se pribavljaju po službenoj dužnosti se ne naplaćuje od građana.

„Ukoliko stranka podnese zahtev za ostvarivanje prava na dečji dodatak, dužni smo da pribavimo podatke po službenoj dužnosti iz evidencije za izvod iz matične knjige rođenih i venčanih, a građani su oslobođeni plaćanja tih taksi. Mi smo najviše sarađivali sa Republičkim geodetskim zavodom, kada se radi o objedinjenoj proceduri i nismo imali nikakvih problema. Ne bi trebalo da bude problema ni sa drugim institucijama. Službenici u mesnim kancelarijama građanima će predočiti da smo ovlašćeni da pribavljamo podatke po službenoj dužnosti, a stranka će potpisati izjavu da je sa time saglasna. Građani mogu da odluče da sami pribave podatke, kao što je to bilo do sada”, objašnjava Jelica Stojanović i dodaje da građani treba da znaju da se ovo ne odnosi na bilo kakav zahtev koji podnose u lokalnoj samoupravi, već samo za upravne postupke.

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 10 sati 46 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 5 komentara