Mladunac poskoka (foto: Đorđe Đoković)
Mladunac poskoka (foto: Đorđe Đoković)
10.06.2016, 11:07

Pet ujeda zmija u Kolubarskom okrugu

č: | fb:

Od početka aprila do danas zabeleženo je pet ujeda zmija otovnica u Kolubarskom okrugu, najviše u selima valjevskog kraja, kao i na teritoriji Mionice i Osečine. Zbog ujeda zmija lekarsku pomoć zatražilo je svih pet osoba, koje su nakon lečenja na infektivnom odeljenju Opšte bolnice puštene kući i nalaze se u dobrom zdravstvenom stanju, kaže načelnica infektivnog odeljenja valjevske bolnice dr Snežana Arsenijević i dodaje da je ovaj broj ujeda zmija uobičajen za ovo dobo godine.

Lečenje nakon ujeda zmije prosečno traje nedelju dana, a pojedini pacijenti u bolnici provedu i do dve nedelje. Najvažnije je, upozoravaju lekari, da ljudi koji borave na njivi ili u prirodi znaju kako da se zaštite od zmija. Pre svega oni koji rade u njivi ili idu u branje pečuaraka ili voća treba da nose čizme i rukavice, bez obzira na vremenske prilike.

Nakon ujeda zmije ne preporučuje se isisavanje ili zacenjanje rane, a ozleđeni deo tela ne bi trebalo previše pomerati. Podvezivanje se preporučuje samo u situacijama ukoliko pacijent do najbliže ambulante može da stigne za pola sata, u suprotnom, pravi se veće šteta.

 

Podaci govore da su najčešći ujedi zmija zabeleženi na seoskom području prilikom branja malina, kupina ili pečuraka i da se upravo u vreme branja tog voća dogodi najviše ujeda zmija.

U valjevskom kraju jedine zmije otrovnice su poskoci, a mnogi ih mešaju sa “šarkom” koja više od 15 godina nije viđena u valjevskom kraju, a isto toliko godina nije zabeležen nijedan ujed zmije sa smrtnim ishodom.

Svake godine dogodi se u proseku 20 ujeda zmija, pamti se 1999. godina, kada je u mesecima posle NATO bombardovanja bilo čak 40 ujeda zmija. 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 23 sati 19 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 23 sati 20 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara