Registracija Prijava preko FB
Mladunac poskoka (foto: Đorđe Đoković)
Mladunac poskoka (foto: Đorđe Đoković)
10.06.2016, 11:07

Pet ujeda zmija u Kolubarskom okrugu

č: | fb:

Od početka aprila do danas zabeleženo je pet ujeda zmija otovnica u Kolubarskom okrugu, najviše u selima valjevskog kraja, kao i na teritoriji Mionice i Osečine. Zbog ujeda zmija lekarsku pomoć zatražilo je svih pet osoba, koje su nakon lečenja na infektivnom odeljenju Opšte bolnice puštene kući i nalaze se u dobrom zdravstvenom stanju, kaže načelnica infektivnog odeljenja valjevske bolnice dr Snežana Arsenijević i dodaje da je ovaj broj ujeda zmija uobičajen za ovo dobo godine.

Lečenje nakon ujeda zmije prosečno traje nedelju dana, a pojedini pacijenti u bolnici provedu i do dve nedelje. Najvažnije je, upozoravaju lekari, da ljudi koji borave na njivi ili u prirodi znaju kako da se zaštite od zmija. Pre svega oni koji rade u njivi ili idu u branje pečuaraka ili voća treba da nose čizme i rukavice, bez obzira na vremenske prilike.

Nakon ujeda zmije ne preporučuje se isisavanje ili zacenjanje rane, a ozleđeni deo tela ne bi trebalo previše pomerati. Podvezivanje se preporučuje samo u situacijama ukoliko pacijent do najbliže ambulante može da stigne za pola sata, u suprotnom, pravi se veće šteta.

 

Podaci govore da su najčešći ujedi zmija zabeleženi na seoskom području prilikom branja malina, kupina ili pečuraka i da se upravo u vreme branja tog voća dogodi najviše ujeda zmija.

U valjevskom kraju jedine zmije otrovnice su poskoci, a mnogi ih mešaju sa “šarkom” koja više od 15 godina nije viđena u valjevskom kraju, a isto toliko godina nije zabeležen nijedan ujed zmije sa smrtnim ishodom.

Svake godine dogodi se u proseku 20 ujeda zmija, pamti se 1999. godina, kada je u mesecima posle NATO bombardovanja bilo čak 40 ujeda zmija. 

Aktuelno

Ispred kovid ambulante (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 5 sati 22 minuta

U Valjevu 161 novozaražena osoba

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje od 24. novembra u 13 časova, u Valjevu je pozitivna još 161 osoba, a u Kolubarskom okrugu još 229. Od ostalih opština Kolubarskog okruga najviše...

Gimnazija (foto: DjordjeDjokovic)
Gost post dr Vera Vaš Pre 1 dan 10 sati

Veliki jubilej Valjevske gimnazije

Sigurno je da grupa vizionara, uglednih varošana okupljenih u „Klubu dvanaestorice“ u Valjevu koje je tada brojalo oko 3500 stanovnika, nije ni slutila da će osnivanje i početak rada Gimnazijske...

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Podaci Zavoda za javno zdravlje 22.11.2020

U Valjevu 107 novozaraženih

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje od 22. novembra u 13 časova, u Valjevu je pozitivno još 107 osoba, a u Kolubarskom okrugu još 144. Od ostalih opština Kolubarskog okruga najviše...