Registracija Prijava preko FB
Medicinska škola (foto: Đorđe Đoković)
Medicinska škola (foto: Đorđe Đoković)
13.06.2016, 07:16

Novi krov i prozori, ali ne i toaleti

č: | fb:

Radovi na rekonstrukciji krova i zameni stolarije u Medicinskoj školi biće završeni do 10. jula, dok toaleti, i pored obećanja premijera Aleksandra Vučića, neće biti renovinari.

Rekonstrukcija krova je završena za manje od dva meseca, zamenjena je stolarija u dvorišnom delu zgrade, dok će prozori na centralnom objektu u Karađorđevoj ulici biti zamenjeni do kraja nedelje, posle čega počinju zidarski i molerski radovi, čime će biti okončano renoviranje Medicinske škole. Direktor Aleksandar Maravić kaže da bi svi radovi, čija je vrednost 19 miliona dinara, trebalo da budu završeni do 10. jula, kako je i predviđeno ugovorom.

Šut

Šut (Foto: Đorđe Đoković)

Premijer Aleksandar Vučić je krajem marta prisustvovao potpisivanju ugovora o izvođenju radova na rekonstrukciji krova Medicinske škole i zameni stolarije i tada je obećao da će biti obnovljeni i toaleti, čak je zadužio direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marka Blagojevića "da se napravi taj postupak najbrže moguće".

Međutim, toaleti neće biti renovirani zbog toga što je to, kako kaže direktor Aleksandar Maravić, sada nemoguće uraditi. On objašnjava da je obilazak toaleta bio neplaniran i da je to premijer učinio na sopstvenu inicijativu.

"Ni on, kao ni mi, nismo tada imali informaciju, koju smo naknadno saznali od građevinaca i arhitekata, da bi škola bila zatvorena više od dva meseca, zbog toga šro bi moralo pola škole da se raskopa. Postoji priključak na gradsku kanalizacionu mrežu, ali mi moramo da rekonstruišemo mrežu od sanitarnih čvorova u školi do gradske mreže, da postavimo nove cevi, što su obimni radovi", objašnjava direktor.

On naglašava da radovi nisu mogući u vreme letnjeg raspusta, jer rad škole ne podrazumeva samo nastavu. "Činjenica je da su stari i nefunkcionalni toaleti problem i da ih treba srediti i da za to imamo obećanje premijera, ali za te građevinske radove je potrebna priprema,kja će trajati nekoliko meseci", kaže direktor.

Aleksandar Maravić

Aleksandar Maravić (Foto: Đorđe Đoković)

Aleksandar Maravić kaže da sada pokušavaju da obezbede novac za dodatne radove, koji nisu bili planirani. Naime, prilikom rekonstrukcije krova pojavile su se pukotine ispod simsa i oluka, počeo je da otpada deo fasade, što bi trebalo srediti sada dok se radi krov i stolarija.

"Tražili smo dodatna sredstva od Kancealrije za upravljanje javnim ulaganjima kako bi taj problem trajno rešili. Pre četiri godine, kada je rađena fasada, te pukotine ispod simsa smo zakrpili, ali očigledno je da krpljenje nije rešenje", kaže Maravić.

Zgrada Medicinske škole, u kojoj je nekada bila Artiljerijska vojna kasarna sa konjušnicama, sagrađena je 1906. godine i od tada nije bilo ozbiljnije rekonstrukcije objekta. Kasarna je pretvorena u školski objekat 1965. godine, kada su vojne spavaonice pretvorene u učionice. 

Rekonstrukcijom krova, Medicinska škola će dobiti novi prostor u potkrovlju čija je dužina preko 140 metara. "Ideja nam je da jedan deo, i to onaj koji je iznad kancelarija, bude renoviran u manju svečanu salu, gde će se održavati promocije, predavanja. Drugi ili srednji deo potkorovlja, u dogovoru sa direktorom Muzeja, biće pretvoren u izložbeni prostor - muzej medicine. Tu će biti, ne samo stalna postavka eksponata iz oblasti medicine, nego i postavka o Valjevskoj bolnici, posebno zbog toga što je u ovoj zgradi bila smeštena Valjevska bolnica u Prvom svetskom ratu. Ta postavka u zgradi koja je stara 110 godina našla bi se u turističkoj ponudi grada. Treći deo je namenjen đacima, tačnije za učenički klub koji Medicinska škola nikada nije imala", prenosi samo deo planova naš sagovornik.

Dvorište Medicinske škole

Dvorište Medicinske škole (Foto: Đorđe Đoković)

Malo dvorište Medicinske škole

Malo dvorište Medicinske škole (Foto: Đorđe Đoković)

Po završetku svih građevinskih radova u planu je i sređivanje velikog i malog dvorišta, u kojima se nalaze stogodišnje lipe. "Namera nam je da napravimo zelenu oazu u centru grada", kaže Maravić i dodaje da je urađen idejni projekat, a za neke radove biće iskorišćeno ono što je ostalo nakon rekonstrukcije krova. Objašnjava da će šut biti iskorišćen za drenažu, dok će se lomljenim crepom popločati staze. Planirana je letnja učionica, za koju će biti upotrebljeni stari rogovi krova.

"Botanička bašta bi se prostirala na površini od oko 30 ari, gde bi bilo posađeno i lekovito bilje, koje u svom radu i na vežbama koriste farmaceutski tehničari. Tako bi ta botanička bašta sa svakovrsnim biljem imala, ne samo estetsku i izložbenu vrednost, nego i praktičnu primenu“, kaže direktor Medicinske škole Aleksandar Maravić.

Novac za sređivanje dvorišta, najvećim delom, biće obezbeđen iz školske kase, ali je neophodna i finansijska pomoć Grada. Do tada, biće urađeno samo najosnovije i nejneophodnije kako bi dvorište Medicinske škole moglo da se koristi nakon radova na rekonstrukciji krova i zamene stolarije.

Aktuelno

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 13 sati 49 minuta

U Valjevu još 20 osoba pozitivno na koronavirus

U Valjevu je još 20 osoba pozitivno na COVID-19, tako da je ukupan broj obolelih 339, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje od 7. jula. Dr Marija Gavrilović navodi da za period od 03. do 06....  · 3 komentara

Protesti u Beogradu (foto: skrinšot)
Nezadovoljni ponovnim uvođenjem policijskog časa Pre 20 sati 30 minuta

Protesti građana ispred Skupštine Srbije

Nekoliko hiljada ljudi, nezadovoljnih odlukom o ponovnom uvođenju policijskog časa zbog borbe protiv koronavirusa, koji je najavio Aleksandar Vučić, protestovalo je sinoć ispred Skupštine Srbije u...  · 7 komentara

Vanredna situacija u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Štab za vanredne situacije Pre 1 dan 6 sati

Proglašena vanredna situacija u Valjevu

Štab za vanredne situacije grada Valjeva je danas proglasio vanrednu situaciju u našem gradu i izdao naredbu o sprovođenju mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, koje se...  · 22 komentara