Litija (arhiva 2014,) (foto: Đorđe Đoković)
Litija (arhiva 2014,) (foto: Đorđe Đoković)
16.06.2016, 06:57

Ove godine uz litiju i kolač, ali i uz zabavni program i piće

č: | fb:

Slava Valjeva, Duhovski ponedeljak- Druge Trojice, ove godine biće obeležena duhovskom litijom i rezanjem slavskog kolača, ali i zabavnim programom uz folklor, rok bendove, sokove i pivo za građane.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da će ove godine slava Grada biti obeležena iz dva dela, prvi podrazumeva religijsko-obredni čin, a drugi deo će biti proslava uz zabavni program.

Liturgija u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg počeće u 8.30 časova, nakon koje će u 10.00 časova krenuti duhovska litija centralnim gradskim ulicama - Sinđelićevom, Karađorđevom i Ulicom vojvode Mišića do crkve Pokrova presvete Bogorodice gde će u 11.00 časova biti obavljen čin rezanja slavskog kolača i upisan zapis u hrast koji se nalazi u porti Crkve.

„Nakon toga od 12.00 časova na platou Centra za kulturu biće organizovana proslava za građane uz umetnički i zabavni program. Prvo će nastupati folklorni ansambli, a potom i valjevski rok bendovi“, kaže Kovač i dodaje da će program trajati sve dok građani budu zainteresovani za ta dešavanja na platou Centra za kulturu.

Ovo je prvi put da se slava Grada, Duhovski ponedeljak-Druge Trojice, obeležava na ovakav način. Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač objašnjava da su mnogi građani izrazili želju da i oni učestvuju u proslavi slave Grada, smatrajući da, obeležavanje slave kao do sada, ispada da je Duhovski ponedeljak slava crkve, a ne grada i građana Valjeva.

„Građani su nas uvek pitali da li će biti posluženja i da li će biti muzika ili organizovan koncert. To su isključiva pitanja koja nam građani postavljaju pred obeležavanje slave Grada. S obzirom na to da nije prikladno da u crkvenoj porti pravimo koncert i točimo pivo, odlučili smo da ove godine napravimo program ispred Centra za kulturu“, kaže zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

 

Rukovodstvo Grada je i ranije izlazilo u susret građanima

Prethodnih godina Slava Grada Duhovski ponedeljak-Druge Trojice obeležavana je religijsko-obrednim činom, bez zabavnog programa. Prošle godine je Grad Valjevo za goste organizovao slavski ručak u Omni centru.

Slava Valjeva Duhovski ponedeljak je 2009. godine po prvi put obeležena u porti valjevske crkve. Gradsko rukovodstvo odlučilo se na to kako bi što veći broj građana prisustvovao slavi Grada, što ranijih godina nije bilo moguće, zbog toga što se svečanost održavala u holu gradske kuće. Sudeći po broju i reakciji građana, odluka gradskih vlasti je bila ispravna, a mnogobrojni  Valjevci su govorili da je to dobar gest. „Slava je nas koji živimo u Valjevu, a ne onih koji rade u gradskoj kući“, govorili su Valjevci pre sedam godina.

Gradsko rukovodstvo ponovo izlazi u susret sugrađanima, tako da će ove 2016. godine, uz litiju i rezanje slavskog kolača, biti organizovan i zabavni program uz sokove i pivo.

Aktuelno

Žičara Crni vrh (foto: Kolubarske.rs)
Divčibare Ski Resort Pre 21 minuta

Avantura i muzika na Divčibarama za prvomajske praznike

Divčibare Ski Resort, koje upravlja ski stazom Crni vrh, pripremilo je niz avanturističkih i muzičkih aktivnosti na Divčibarama za prvomajske praznike. Za ljubitelj prirode, avanture i dobre zabave...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...