Slava grada (foto: Đorđe Đoković)
Slava grada (foto: Đorđe Đoković)
20.06.2016, 13:28

Obeležena slava bez gradskog rukovodstva

č: | fb:

Slava Valjeva, Duhovski ponedeljak-Druge Trojice obeležena je liturgijom, duhovskom litijom centralnim gradskim ulicama i rezanjem slavskog kolača u crkvi Pokrova presvete Bogorodice.

Nakon liturgije, koja je održana u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg, krenula duhovska litija Sinđelićevom, Karađorđevom i Ulicom vojvode Mišića do crkve Pokrova presvete Bogorodice gde je trebalo u 11.00 časova da se obavi rezanje slavskog kolača i urezivanje zapisa u hrast koji se nalazi u porti Crkve.

Međutim, iz neobjašnjenih razloga rezanje slavskog kolača i urezivanje zapisa u hrast počelo je dvadeset pet minuta ranije, i to pre nego što su na slavu Grada došli domaćini i gosti. Rezanju slavskog kolača nisu prisustvovali ni novoizabrani ni prethodni gradonačelnik i njihovi zamenici, kao ni novoizabrani odbornici gradskog parlamenta.

Gradsko rukovodstvo je uputilo pozivnice za obeležavanje slave Grada Duhovski ponedeljak-Druge Trojice u kojima je pisalo da će se čin rezanja slavskog kolača obaviti u 11.00 časova u crkvi Pokrova presvete Bogorodice. Upravo zbog slave Grada i namere da činu prisustvuje i novoizabrano gradsko i skupštinsko rukovodstvo sednica Skupštine grada je zakazana za 8.00 časova ujutro, kako bi se ranije završio izbor nove vlasti i kako bi i novoizabrano rukovodstvo učestvovalo u proslavi slave Grada.

U PR službi Gradske uprave nam je rečeno da je satnica obeležavanja slave Grada napravljena u dogovoru sa Crkvom i da je čin rezanja slavskog kolača bio zakazan za 11.00 časova, a zbog čega satnica nije ispoštovana, nego je sve već bilo završeno pre zakazanog vremena nije poznato PR službi Gradske uprave, kao ni PR službi Eparhije valjevske.

Zapis u hrastu

Zapis u hrastu (Foto: Đorđe Đoković)

Rezanju slavkog kolača nisu prisustvovale ni novinarske ekipe, većina njih je došla u portu crkve desetak minuta pre 11.00 časova, ali tada je sve već bilo završeno, tako da ni Kolubarske.rs nisu zabeležile čin rezanja slavskog kolača i urezivanje zapisa u stari hrast.

Kako nam je rečno u PR službi Gradske uprave rezanju slavskog kolača od gradskih funkcionera jedino je prisustvovao načelnik jedne od dve gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić.

„Pred nama je novi ciklus, gde ćemo svo svoje znanje, umeće, energiju i ljubav prema Valjevu, usmeriti da od ovog grada napravimo mesto u kome će mladi želeti da ostanu da žive, a stari biti ponosni što su doprineli napretku svog grada. Sloga, zajednički rad i zajednički cilj za uređenim, zaposlenim i zdravim Valjevom, koje će biti primer i putokaz drugim gradovima u Srbiji, ciljevi su koje su sebi zadali, u ovom danu, novi predstavnici građana”, rekao je Aleksandar Vujić Subotić.

Novi predstavnici građana su, kako su ranije izjavili, današnji dan izabrali simbolično da na Duhovski ponedeljak-Druge Trojice, na svoju slavu Valjevo dobije novu vlast.

 

Slava Valjeva obeležena je i uz kulturno-zabavni program, koji je organizovan od podne na platou Centra za kulturu, gde su nastupali folklorni ansambli, učesnici litije, i valjevski rok bendovi.

Folklor na platou ispred Centra za kulturu

Folklor na platou ispred Centra za kulturu (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno