Posečeno drveće u Karađorđevoj (foto: Đorđe Đoković)
Posečeno drveće u Karađorđevoj (foto: Đorđe Đoković)
23.06.2016, 10:37

Umesto polomljenog biće zasađeno novo drveće

č: | fb:

Zbog bolesti i olujnog vetra osušila su se i polomila četiri stabala likvidambara u Karađorđevoj ulici, koja su zasađena pre desetak godina. Drveće je uklonjeno i na njihovo mesto uskoro će biti posađeno novo, najavljuje inženjer zaštite bilja Dragan Mojsilović zadužen za zelenilo u Gradskoj direkciji.

On dodaje da je prošlog vikenda olujni vetar polomio još 12 stabala, najviše u Parku Pećina. „Polomljeno je i drveće u parku na Petom puku i na Poparama, dok je u Pasterovoj ulici stradala velika vrba stara preko pedeset godina, koju smo izvadili iz korita Ljubostinje“, kaže Mojsilović.

Mesto za novo drvo

Mesto za novo drvo (Foto: Đorđe Đoković)

On najavljuje da se ovih dana nastavlja ozelenjavanje duplih traka gde će biti posađeno novih 80 platana, koji će, uz ranije posađene, činiti drvored u dužini od oko 1,5 kilometar u Bulevaru vladike Nikolaja sa desne strane iz pravca Valjeva ka Beogradu.

„Pored već ranije zasađenih 110 platana, ovih dana svoje mesto uz 'duple trake' dobiće još 80 platana, i to na potezu od Ulice Milorada Ristiće do obilaznice u dužini od oko 650 metara“, navodi naš sagovornik.

Dragan Mojsilović

Dragan Mojsilović (Foto: Đorđe Đoković)

Drveće će biti posađeno i u Bulevaru palih boraca 91/92 od zgrade Policijske uprave do naselja Kolubara 2, u planu je i da se „popoune rupe“ u Ulici dr Pantića, od Pop Lukine do Dušanove, a novo drvće će biti posađeno i u Pasterovoj ulici, koja je kako kaže Mojsilović, „potpuno gola“.

Planirano je da se na teritoriji grada posadi oko 500 stabala drveća, pretežno lišćara i nešto malo četinara. Mojsilović kaže da tuje više neće saditi u Valjevu zbog toga što to drveće ne može da opstane u našem gradu zbog kučića, koji redovno „obeležavaju teritoriju“, a tuje na to nisu otporne!

„Osušilo se nekoliko u parku kod ’Limenke’, već smo tri izvadili i u parku na Jadru, tako da nema smisla više saditi tuje, kad ne mogu da opstanu, ne samo zbog kučića, nego i zbog suše“, objašnjava Mojsilović.

Inženjer zaštite bilja Dragan Mojsilović zadužen za zelenilo u Gradskoj direkciji najavljuje da će na jesen u parku na Jadru biti urađena „živa“ ograda u dužini od 350 metara, od Jadra do izlaza iz parka prema Pećini. 

Aktuelno