Tehnička škola (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Tehnička škola (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
05.07.2016, 11:36

Posle prvog upisnog kruga 192 slobodna mesta

č: | fb:

U Kolubarskom okrugu posle prvog upisnog kruga ostalo je 192 slobodna mesta, najviše u Mionici 54, slede Ub sa 51 i Valjevo sa 36 slobodnih mesta, dok u Ljigu i Osečini ima po 22, a najmanje je u Lajkovcu sedam slobodnih mesta za upis svršenih osnovaca.

 

Načelnica Školske uprave Zorica Jocić kaže da neraspoređenih učenika ima samo 16, što znači da ima daleko više slobodnih mesta nego učenika, a to upućuje na zaključak da su učenici realno popunili liste želja i da je većina škola uradila realan plan upisa.

„Sudeći po broju slobodnih mesta jedino je problem Mionica koja je uradila loš plan upisa, ostala su neupisana skoro dva odeljenja, tako da će deca biti upisana u jedno. Problem je i ubska Tehnička škola koja, takođe, nije napravila racionalan plan upisa”, kaže Jocić.

Tehnička škola u Valjevu je povezala zahteve privrede i svoje obrazovne profile, otuda veliko interesovanje za ovu školu.

U Valjevu su srednje škole popunjene do poslednjeg mesta, osim u Ekonomskoj školi gde je ostalo 21 slobodno mesto i u Poljoprivrednoj školi gde ima sedam slobodnih mesta. U Valjevskoj gimnaziji na društveno-jezičkom smeru, francuski jezik, preostalo je sedam mesta i u odeljenju za obdarene učenike matematičke Gimnazije ima jedno slobodno mesto.

Zorica Jocić

Zorica Jocić (Foto: Đorđe Đoković)

U Kolubarskom okrugu ove godine veliko interesovanje je bilo za Medicinsku školu, gde su sva zanimanja atraktivna, kao i u Tehničkoj školi u kojoj su sva mesta popunjena već u prvom krugu.

„Ovo je druga godina za redom da u Tehničkoj školi nema slobodnih mesta zbog toga što je škola, i to nekoliko poslednjih godina, inovirala obrazovne profile i prilagođavala ih zahtevima privrede. Tehnička škola ima odličnu saradnju sa ‘Gorenjem’ i sa ‘Krušikom’, čiji je direktor rekao da će zaposliti celo odeljenje operatera mašinske obrade čim završe školovanje, a to je trogodišnji obrazovni profil”, kaže Zorica Jocić. Ona objašnjava da je, kada je reč o Valjevskoj gimnaziji, za upis na društveno-jezički smer podignut prag za tri poena u odnosu na prošlu godinu. 

 

Neraspoređeni učenici danas će ponovo popuniti listu želja. Prvi upisni krug u sve srednje škole za svršene osnovce je danas i sutra, dok će drugi upisni krug biti 8. jula, čime se završava upisni rok učenika u srednje škole. 

Aktuelno

Vlada Srbije (foto: Kolubarske.rs)
Bez kraja Pre 2 sati 15 minuta

Nejasnog ima i kod ministarstava, ne samo ministara...

Prigovaranje "novoj vladi" zbog članova koji su tu gde su samo po nedokučivoj milosti Božjoj i volji Predsednikovoj, iz reda je još jednog otkrivanja rupe na saksiji. Isto važi za prigovaranje...

Toplana  (foto: Đorđe Đoković)
Na sajtu Grada Pre 1 sati 57 minuta

Anketa o kvalitetu grejanja

Na sajtu grada Valjeva objavljen je oglas JKP "Toplana Valjevo" kojim se korisnici usluga ovog javnog preduzeća pozivaju da se, popunjavanjem ankete, izjasne o kvalitetu grejanja za sezonu 2023/2024.  · 1 komentar

Nelegalni objekat na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Nelegalni objekat se pojačao baštom Pre 1 dan 4 sati

Moć investitora ili nemoć Grada?

Umesto da bude uklonjen, prema Rešenju građevinskog inspektora od 17. januara, ugostiteljski objekat u centru Divčibara radi "punom parom" i to pojačan baštom. U Gradskoj upravi pre dva meseca...  · 14 komentara