Paljenje lila (foto: Kolubarske.rs)
Paljenje lila (foto: Kolubarske.rs)
11.07.2016, 20:14

Vatrogasci intervenisali u Rađevom selu

č: | fb:

Valjevski vatrogasci su oko 21.00 čas intervenisali u Rađevom selu, nadomak Valjeva, gde je goreo deo Doma u čijoj neposrednoj blizini su paljene lile. Kako nam je rečeno požar je bio manjih razmera, tako da je za kratko vreme ugašen.

Dežurni u Vatrogasno-spasilačkom bataljonu na Petom puku rekao je Kolubarskim.rs da je do 21.00 čas to bio jedini poziv sa prijavljenim požarom, dok je bilo na desetina poziva sugrađana koji su prijavljivali da deca pale lile, tražeći od vatrogasaca da dođu da gase lile.

 

Večeras su i Valjevu, kao i svaki put uoči velikog verskog praznika Petrovdana, paljene lile. Sudeći po količini dima koji se sa obodnih naselja spustio do grada, ali i količini dima u gradu, posebno u naselju Kolubara 2 gde su tradicionalno lilanja najmasovnija, građani su poslušali apel da ne pale velike vatre, posebno od starih automobilskih guma.

Paljenje lila

Paljenje lila (Foto: Kolubarske.rs)

Izvorno, lila su karakteristične za stočarske krajeve Srbije. To su buktinje, koje se „obnose oko zgrada“. Poznati srpski etnolog i novinar Mile Nedeljković, u jednom od svojih „Kalendara srpskih narodnih verovanja i običaja“, zapisao je kako su lile buktinje, koje se prave od sasušene kore drveta koja lepo plamti i sporo dogoreva.

„Najčešđe se za nju (lilu) uzima kora trešnje ili breze, koja se oguljena, ili kao kaiš odrezana od stabla, ostavljena nekoliko dana na suncu da se lepo prosuši, da bi, zapaljena, lepo plamtela. Kora se natakne na rakljasto drvo i na njemu nosi“, zapisao je Nedeljković. Dodaje kako se, po narodnom tumačenju, lile pale u spomen svetoga Petra, Po jednima, svetac je noću žeo žito, pa je palio lile da bi bolje video, a po drugima – njemu su se zapalile kosa i brada.

„Premda pretežno stočarski, lila je i ratarski običaj, što potvrđuje i usklik kojim se u Gruži propraća nošenje lila: „Lila gori, žito rodi!“

 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 11 sati 6 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 7 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 16 sati 17 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara