Skupština grada (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
13.07.2016, 06:57

Odbornici će primati oko 10.000 dinara mesečno

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada primaće mesečni paušal u iznosu od oko 10.000 dinara umesto dosadašnjih 3.000 dinara po održanoj sednici, saznaju Kolubarske.rs. 

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović kaže da će predložiti da odbornci mesečno primaju paušal, bez obzira na broj održanih sednica i ubeđen je da će taj predlog Skupština grada usvojiti, što će biti korektno prema onima koji vredno rade i predstavljaju narod, a posebno i zbog toga što su odbornici u većini opština i gradova u Srbiji više plaćeni nego valjevski odbornici.

 

Gvozdenović, koji je bio odbornik prethodnih 12 godina, podseća da je odluka o nadoknadi po sednici od 3.000 dinara doneta još 2006. godine u vreme mandata Jovana Tomića i od tada nije menjana.

“Sve lokalne samouprave u Srbiji, uključujući i opštine Kolubarskog okruga, imaju daleko veću nadoknadu po sednici nego valjevski odbornici. Predlog je da se uvede mesečni paušal zbog toga što smatramo da će to poboljšati rad Skupštine, ali i odbornika koji imaju obavezu da pročitaju obiman materijal, da se upoznaju sa svim tačkama dnevnog reda, a bude ih i preko 30 po sednici. Nije posao odbornika samo da dođe na sednicu gde provodi deset i više časova“, objašnjava gradonačelnik. 

Slobodan Gvozdenović i Darija Ranković

Slobodan Gvozdenović i Darija Ranković (Foto: Đorđe Đoković)

Još uvek nije poznato koliko bi iznosio mesečni paušal za odbornike valjevskog parlamenta. Gvozdenović će predložiti da to bude između osam i deset hiljada dinara. Smatra da to neće biti preveliki pritisak za gradsku kasu i navodi primer susedne opštine.

„U prethodnom sazivu Skupštine opštine Lajkovac odbornici su imali 9.600 dinara nadoknadu po sednici, što je bilo oko 25 posto prosečne mesečne zarade u Srbijii“, kaže Gvozdenović i dodaje da ni po čemu odbornici u Skupštini opštine Lajkovac nisu značajniji, bolji, pametniji, niti vredniji od odbornika valjevskog parlamenta.

 

Odluku o visini mesečnih primanja odbornika doneće Skupština grada na jednoj od narednih sednica. U većini opština i gradova u Srbiji praksa je da mesečna primanja odbornika iznose 25 posto prosečne zarade u Srbiji, što je oko 11.000 dinara.  

Mesečni paušal za odbornike u Kikindi iznosi oko 11.000 dinara, koliko pimaju i odbornici u vojvođanskoj opštini Žabalj, dok su odbornici u Čačku u prethodnom sazivu za svaki dan dobijali dnevnicu od 4.200 dinara, a isti iznos im je sledovao i za pripremnu sednicu. Tako su za jedno zasedanje, koje je trajalo dva dana, dobijali i po 16.800 dinara. 

 

Na pitanje Kolubarskih.rs da li je tačno da će zamenik predsednika Skupštine grada Mihailo Milutinović, koji je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, filijala Valjevo, uz redovnu platu kao direktor primati i mesečnu nadoknadu kao zamenik predsednika od preko 50.000 dinara, Gvozdenović kaže da to nije tačno i objašnjava.

„Njegova mesečna nadoknada, kao zamenika predsednika Skupštine grada, biće identična onoj koju su primali zamenici u prethodnom sazivu. Ne znam tačno koliko je to, čini mi se oko 30 posto plate predsednika Skupštine grada. Uostalom zakon je uredio i visinu mesečne nadoknade zamenika predsednika Skupštine grada“, kaže gradonačelnik Slobodan Gvozdenović.

Predsednik Skupštine grada Valjeva u prethodnom sazivu Mihailo Jokić mesečno je primao 94.000 dinara, što znači da mesečna nadokada zamenika predsednika Skupštine grada iznosi oko 29.000 dinara.

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 7 sati 48 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 4 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 12 sati 58 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara