Rekonstruisana Karađorđeva ulica (foto: Đorđe Đoković)
Rekonstruisana Karađorđeva ulica (foto: Đorđe Đoković)
15.08.2016, 14:14

Završena Karađorđeva ulica

č: | fb:

Završena je rekonstrukcija Karađorđeve ulice, od Hajduk Veljkove do Uzun Mirkove, u koju je uloženo 41,3 miliona dinara. Preostali deo glavne ulice u dužini od 150 metara od Dušanove do Radničke ulice biće rekonstruisan sledeće godine, najavljeno je danas prilikom zvaničnog otvaranja rekonstruisane Karađorđeve, koja je još od subote puštena u soabraćaj.

Rekonstruisana Karađorđeva ulica

Rekonstruisana Karađorđeva ulica (Foto: Đorđe Đoković)

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić kaže da je rekonstrukcija glavne ulice od Jadra do Uzun Mirkove ulice najznačajniji infrastrukturni projekat u gradu u poslednjih pet godina. On poručuje sugrađanima da čuvaju grad i da ga ne uništavaju, istovremeno im obećava da će gradsko rukovodstvo preduzeti mere da oni delovi grada, koji su sada neuređeni i zapušteni, budu sređeni.

 

Prema projektu, koji je uradio CIP, u delu Karađorđeve od Hajduk Veljkove do Uzun Mirkove ulice rekonstruisani su kolovoz i trotoari, zamenjen je semafor na raskrsnici sa Uzun Mirkovom, rekonstruisana kanalizaciona mreža i javna rasveta.

Rekonstruisana Karađorđeva ulica

Rekonstruisana Karađorđeva ulica (Foto: Đorđe Đoković)

Rekonstruisana Karađorđeva ulica

Rekonstruisana Karađorđeva ulica (Foto: Đorđe Đoković)

Rekonstruisana Karađorđeva ulica

Rekonstruisana Karađorđeva ulica (Foto: Đorđe Đoković)

Karađorđeva danas izgleda moderno i funkcionalno, ima dovoljno mesta za automobile i pešake, vodilo se računa o osobama sa posebnim potrebama, ima dovoljno parkinga, uređena su autobuska stajališta, propisno obeleženi prilazi školama...

Međutim na pojedinim mestima, od Hajduk Veljkove do Uzun Mirkove ulice, Karađorđeva je preuska, tako da ukoliko se istovremeno nađu dva automobila i biciklista, nastaje problem kako se mimoići. Pomoćnik direktora Gradske direkcije Milan Trifunović ima spreman odgovor. Kaže da je kolovoz, bez parkinga i niša za autobuse, širok sedam metara što je po projektu i po svim pravilima i tehničkim propisima.

Dragan Jeremić dodaje da je projekat za Karađorđevu ulicu, u celoj dužini, rađen pre nekoliko godina. Smatra da su projektanti bili više na terenu, a manje u kancelariji, možda bi projekat bio drugačiji u nekim delovima i bio u skladu sa današnjim potrebama.

„Tamo gde je moglo da se ispravi ili ubaci nešto novo, mi smo menjali, kao što su spušteni ivičnjaci kod ulaza u pasaže i zgrade”, objašnjava Jeremić.

Trifunović kaže da su pokušali da promene ulaz u parking tako da bude pod uglom od 45 stepeni, ali nije bilo moguće zbog postojeće infrastrukture, instalacija i zbog drveća.

Rekonstrukciju Karađorđeve ulice pratilo je 37 kišnih dana

 

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Dragan Jeremić je i danas iskoristio priliku da zamoli građane za razumevanje i strpljenje zbog brojnih radova, koji traju već celo leto, a zbog kojih je „haos u gradu”. On dodaje da je, kada su upitanju radovi pre svega na toplifikaciji, mnogo toga „složeno i problematično”. Objašnjava da su  radovi na izgradnji toplovoda međunarodni ugovor, što znači da nije Grad nosilac posla i da Grad ne snosi odgovornost za propuste i nemar, što ne znači okretanje glave od problema.

 

"Složeno je to što je austrijska firma Štrabag, koja je dobila posao toplifikacije, angažovala brojne podizvođače, a problematično je to što austrijska firma na gradilištu u Valjevu ne primenjuje ista pravila i ne ponašaju se kao što se ponašaju u drugim evropskim zemljama. Pre neki dan sam im skrenuo pažnju da pet kubika peska, koji su bez zaštite istovarili na ulicu, može da zapuši kanalizaciju i da nam napravi velike probleme ukoliko padne kiša. U Austriji bi taj pesak bio smešten u kontejneru, a ne direktno istovaren na ulicu”, navodi Jeremić samo jedan primer. 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje 29.04.2024

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 12 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 29.04.2024

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 5 komentara