Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
17.08.2016, 07:05

Grad kreće u popis svoje imovine

č: | fb:

Grad Valjevo će u septembru formirati komisiju koja će biti zadužena da se bavi popisom imovine koja je u vlasništvu Grada. U Gradskoj upravi kažu da ovaj posao nije ni malo lak i da će trajati narednih nekoliko godina.

 

Komisija koja će se baviti popisom imovine koja je u vlasništvu Grada biće formirana u septembru. U Gradskoj upravi kažu da ovaj posao nije ni malo lak i da će trajati narednih nekoliko godina.

"Valjevo nažalost spada među gradove, a većina ih je takvih u Srbiji, koji nema do kraja ustanovljen svoj popis imovine kojom raspolaže. Međutim, u razgovoru sa gradonačelnikom, načelnicima gradskih uprava i predstavnicima javnih preduzeća, dogovoreno je da se ozbiljno pristupi ovom poslu. To je zaista težak i naporan posao, ali je posao za budućnost. To je od opšte koristi, jer kada ustanovimo čime raspolažemo na taj način se doprinosi prihodima grada i podsticanju privrednih aktivnosti", kaže sekretar Skupštine grada Đorđe Pavlović.

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

U Gradskoj upravi kažu da u Valjevu ipak nije toliko loša situacija, da je dosta imovine već popisano, a da nije tako Grad bi bio u blokadi i ne bi mogao da funkcioniše. Međutim, dodaju daleko smo od toga da bi bili zadovoljni.

Pavlović naglašava da ima dosta toga što je popisano, ali i ima dosta da se radi. On kaže da je „neophodno i donošenje političkih odluka u smislu šta mi hoćemo sa imovinom, u koju funkciju da je stavimo, da li će se pristupiti ekspropijaciji ili prodaji, kako bi smo zaokružili određene celine''.

 

Načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove Jelica Stojanović kaže da Grad ima podatke šta je to što čini njegovu imovinu, koje su to katastarske parcele i njihove površine.

"Valjevo u svom vlasništvu ima 322 hektara šuma, oko 10 hektara javnih parkova, oko 600 hektara poljoprivrednog zemljišta. Raspolaže sa informacijama koje su gradske ulice, putevi, takođe u svom vlasništvu Grad ima i jedan broj stanova koji imaju finansijsku vrednost i uneti su u poslovne knjige. Ono što je potrebno uraditi je finansijska procena imovine i da se vrednost unese u poslovne knjige", kaže Stojanović.

Jelica Stojanović

Jelica Stojanović (Foto: Đorđe Đoković)

Komisija koja će biti formiran na septembarskoj sednici Skupštine grad biće zadužena za taj posao.

"Da bi se ovaj posao završio neophodna je dobra organizacija, dobro uspostavljen sistem rada, precizno utvrđena metodologija i naravno sredstva. Odluka da se pristupi popisu imovine je zvanično doneta. Nadam se da će na narednoj sednici Skupštine grada, koja bi trebalo da se održi između 10. i 15. septembra, biti oformljena komisija koja će se ovim baviti. Za njen rad u skladu sa budžetom do kraja ove godine biće opredeljen novac, a nakon toga za 2017. godine planiraćemo daleko ozbiljnija sredstva, doneti odluku o metodologiji i sistemu rada kao i angažovanju onih koji su potrebni da bi u narednih četiri do pet godina uz naporan rad završili taj obiman posao", navodi Đorđe Pavlović.

 

Retki su gradovi u Srbijikoji koji su svu svoju imovinu popisali i iskazali njenu finansijsku vrednost. Među njima su Čačak i Užice.

 

Aktuelno