Pokret Dosta je bilo (foto: Đorđe Đoković)
Pokret Dosta je bilo (foto: Đorđe Đoković)
17.08.2016, 13:41

Široko otvorena vrata korupciji

č: | fb:

Pokret “Dosta je bilo” je protiv da se broj članova Gradskog veća poveća sa devet na 13, kao i da gradonačlnik dobije veća ovlašćenja, što je predloženo kroz izmene i dopune Statuta grada.

U „Dosta je bilo” smatraju da treba sačekati donošenje novog Zakona o lokalnoj samoupravi, što je već najavljeno, kojim će biti preizirane nadležnosti izvršne i zakonodavne vlasti i finansiranje lokalne samouprave.   

 

Odbornik u Skupštini grada Snežana Spajić i član Komisije za izradu nacrta izmena i dopuna Statuta, kaže da je neprihvatljiv predlog da Gradsko veće, umesto dosadašnjih devet, ima 13 članova, smatrajući da ne postioji ni jedan razlog da se broj članova poveća čak za četiri, osim da se „udome” partijski kadrovi.

 

Snežana Spajić kaže da se Pokret „Dosta je bilo” protivi dopuni Statuta po kojoj gradonačelnik može da postavlja i razrešava i druge stručnjake za pojedine oblasti u okviru nadležnosti gradonačelnika.

„Oni će, naravno, za svoje stručno i radno angažovanje biti dodatno plaćeni iz grdskog budžeta. Angažovanje drugih stručnjaka za pojedine oblasti gradonačelnik može nadomestiti valjanim izborom svojih pomoćnika, koji bi trebalo da su sručni. Takođe, stručnjake za pojedine oblasti gradonačelnik može pronaći među zaposlenima u Gradskoj upravi”, smatra Spajić.

Snežana Spajić

Snežana Spajić (Foto: Đorđe Đoković)

Ona navodi i da se predloženim izmenama Statuta grada suštinski menjaju nadležnosti Skupštine grada.

„Predloženim izmenama dato je ovlašćenje gradonačelniku da on odlučuje umesto Skupštine o davanju u zakup stvari u svojini grada, o davanju saglasnosti za davanje u zakup nepokretnih stvari nosiocima prava korišćenja, donosi akt o pribavljanju, otuđenju i davanju pod zakup građevinskog zemljišta u skladu sa usvojenim programom, odlučuje o pribavljanju i otuđenju prevoznih sredstava za potrebe organa Grada, odlučuje o zahtevu o otkupum stanova u svojini Grada”, navodi odbornik Pokreta  „Dosta je bilo”.

 

Dodaje da su ovakve odredbe ne prihvatljive i zbog toga što još uvek nije popisana imovina u svojini Grada, niti je donet program o upravljanju, otuđenju i davanju u zakup građevinskog zemljišta.

„Ovakvim promenama Statuta, odbornici u Skupštini grada, koji su izabrani predstavnici građana, uskraćeni su da neposredno utiču na odluke koje su važne za funkcionisanje grada i koje direktno utiču na priliv i trošenje novca iz gradske kase. Takođe oduzimaju se i nadležnosti Skupštine grada kao najvišeg organa lokalne samouprave”, tvrdi Snežana Spajić.

 

U Pokretu „Dosta je bilo” zaključuju da koncentracija velikih ovlašćenja u nadležnosti gradonačelnika nije put za eliminaciju korupcije, čak je suprotna stavovima poglavlja 23 i 24, koja je Srbija otvorila u pristupanju EU, a koja se odnose na izraženi problem korupcije, na nedostatak transparentnosti i politizaciju u javnoj upravi, pa i u lokalnoj samoupravi.

„Ovakve promene Statuta grada, koje predlaže vladajuća koalicija su široko otvorena vrata korupciji”, poručuje odbornik Pokreta „Dosta je bilo” Snežana Spajić.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 13 sekundi

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...