Gorenje (foto: Đorđe Đoković)
Gorenje (foto: Đorđe Đoković)
19.08.2016, 07:05

Razgovorima do unapređenja poslovanja i većeg zapošljavanja

č: | fb:

Kompanija „Gorenje“ u Valjevu planira da u narednom periodu proširi proizvodne kapacitete i da zaposli još 200 radnika u naredne dve godine. Na sastanku direktora „Gorenje“ Valjevo Borisa Pavčnika i zamenika gradonačelnika Dragana Jeremića dogovoren je nastavak saradnje Valjeva i slovenačke kompanije, koja već deset godina posluje u našem gradu, a trenutno zapošljava 1600 radnika.

Rečeno je da „Gorenje“ u ovoj godini beleži veću proizvodnju za šest posto u odnosu na prethodnu, otuda ove godine nije bilo otpuštanja radnika, nego je u maju i junu u stalni radni odnos primljeno 180 radnika.

Jeremić kaže da je na sastanku bilo reči i o tome da Grad finansira izgradnju prilaznih saobraćajnica i parkinga za nove proizvodne pogone, koji će biti locirani u neposrednoj blizini kompanije.

 

Dogovoreno je da ubuduće „Gorenje“ značajnije učestvuje u sufinansiranju kulturnih i sportskih manifestacija, ali da se pomoć proširi i na druge olasti.

Prethodnih godina „Gorenje“ je finansijski pomagalo KK Metalac, dok je izostala pomoć zdravstvenim ustanovama, školama, obdaništima, što su mnogi očekivali smatrajući „Gorenje“ društveno odgovornom kompanijom.

 

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Kolubarske.rs)

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić kaže da je sastanak sa direktorom „Gorenja“ prvi u nizu susreta sa direktorima i vlasnicima firmi koje posluju u Valjevu, a zapošljavaju preko 100 radnika. U planu su razgovori sa direktorima deset većih firmi, a potom i sa rukovodstvima malih i srednjih preduzeća.

„Ti razgovori su obostrano značajni kako bi saznali na koji način Grad može da pomogne, a sve sa ciljem unapređenja poslovanja tih firmi i zapošljavanja što većeg broja radnika. Svaka firma biće tretirana na isti način, bez obzira na to da li je domaća ili strana, važno je da pozitivno posluje, isplaćuje plate zaposlenima, uplaćuje doprinose, poreze, takse“, objašnjava Jeremić.

Dodaje da je namera gradskog rukovodstva da, u skladu sa zakonima, nadležnostima i mogućnostima, kao i konkretnim merama, Grad pomogne i podrži kompanije i firme koje trenutno posluju u Valjevu. "Naš cilj je da privučemo nove investitore, ali je važno da zadržimo i pomognemo preduzećima i kompanijama koji već posluju u našem gradu", poručuje Jeremić.

 

Sudeći po dosadašnjim kontaktima i razgovorima, preduzetnicima je neophodna pomoć Grada, i to pre svega u izgradnji nedostajuće infrastrukture. Jeremić potvrđuje da je o tome razgovarao i sa predstavnicima jedne od najuspešnijih valjevskih kompanija „Vega“, direktorom Radomirom Mladenovićem i direktorom logistike i razvoja Milutinom Kaljevićem. Oni su rekli da su zainteresovani za kupovinu prostora, koji trenutno iznajmljuju, a u vlasništvu je Grada. Razgovarali su i o mogućnostima da Grad sufinansira izgradnju saobraćajnice pored bivše fabrike „Ferum“.

„Vega je kupila Ferum čije su napuštene i zapuštene hale renovirali i preuredili u distributivni centar koji će biti najsavremeni u zapadnom delu Balkana. Taj poslovni prostor se nalazi u blizini Industrijske zone i zato je u interesu Grada da se i ta saobraćajnica sredi i poboljša komunikacija. Grad će na taj način pomoći i onima koji posluju u Industrijskoj zoni, koju, inače, nameravamo da proširimo za dodatnih 20 hektara“, rekao je zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić nakon razgovora sa predstavnicima kompanije "Vega", koja se više od deceniju uspešno bavi prodajom, skladištenjem i dsitribucijom lekova.

Vega

Vega (Foto: Đorđe Đoković)

Valjevska veledrogerija zapošljava 320 radnika, među kojima je veliki broj visoko obrazovanih i mladih ljudi. „Vega“ snabdeva više od 1000 apoteka, a u svom sistemu ima i lanac apoteka „Vegafarma“. Iz godine u godinu povećava broj zaposlenih, obim prometa, proširuje kapacitete, investira u poslovni prostor i opremu, rečeno je na sastanku predstavnika „Vege“ sa zamenikom gradonačelnika Valjeva.

 

Aktuelno

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 11.05.2024

Pokušao da opljačka menjačnicu

Policija u Ljigu je uhapsila D. Đ. (2003) iz okoline Kosjerića. On se sumnjič da je u petak u prepodnevnim satima pištoljem pretio radnici u menjačnici, nakon čega je ona aktivirala alarm.  · 1 komentar

Toplana  (foto: Đorđe Đoković)
Na sajtu Grada 10.05.2024

Anketa o kvalitetu grejanja

Na sajtu grada Valjeva objavljen je oglas JKP "Toplana Valjevo" kojim se korisnici usluga ovog javnog preduzeća pozivaju da se, popunjavanjem ankete, izjasne o kvalitetu grejanja za sezonu 2023/2024.  · 10 komentara