Astronomija na turskom  (foto: privatna arhiva)
Astronomija na turskom (foto: privatna arhiva)
05.09.2016, 09:48

„Astronomija” i na turskom jeziku

č: | fb:

Knjiga "Astronomija" Nikole Božića, koja je objavljena u izdanju "Kreativnog centra" pre četiri godine, prevedena je na turski jezik i tako postala dostupna deci iz Turske. Ova zanimljiva knjiga za decu od 10 do 12 godina, sa ozbiljnim sadržajem bogato ilustrovana, u Srbiji je imala dva izdanja. Autor Nikola Božić je dobio "Nevenovu" nagradu za najbolju dečju knjigu iz oblasti popularne nauke, dok je ilustrator knjige Aleksandar Zolotić dobitnik nagrade Beogradskog sajma za najbolju ilustraciju 2012. godine.

 

„Astronomija” je knjiga koja upoznaje mlade sa osnovnim principima astronomske nauke i otkriva im mnoštvo zanimljivosti koje su u vezi sa njom. Čitalac iz nje saznaje šta je astronomija, kakva sve sazvežđa postoje, kako se kreću planetre i sateliti, kako nastaje pomračenje Sunca i Meseca, od čega se sastoji rep komete, šta su supernove, kako nastaju crne rupe...

 

„Astronomija za decu je koncipirana tako da predstavi astronomiju od početka do kraja, pa su u kjnjizi kombinovani istorijski podaci, naučna dostignuća i praktični rad. Knjiga sadrži osnovne pojmove o nebeskim telima, moderne izazove u astronomiji, igre, kvizove... što je čini interaktivnom knjigom. Na kraju, ukoliko se čitajući knjigu deca zainteresuju, dato je i objašnjenje kako postati astronom. Izdanje za Tursko tržište je izmenjeno ili prilagođeno toj zemlji u jednom delu. Umesto istorije opservatorije u Beogradu, ubačena je priča o poznatom turskom astronomu, sve ostalo je ostalo isto”, kaže Božić.

Nikola Božić

Nikola Božić (Foto: privatna arhiva)

Pisanje nije ni malo lako i nije jednostavno napisati knjigu za decu koja sadrži 32 strane, ma koliko to izgledalo lako, lepo i zanimljivo.

„Astronomiju za decu sam pisao dve godine i to je bio izazov za mene. Napisao sam bar deset puta više materijala nego što je završilo u knjizi. Prvi posao je napisati i objasniti, a drugi posao je dogovor i razgovor sa urednicom, koja je advokat čitalaca. Treća faza je odbacivanje viška materijala, i u toj fazi se žustro prepiru autor i urednik oko rečenica i delova koje treba izbaciti. Potom dolazi ilustrator sa kojim takođe treba da se usaglasite oko ideje, i na kraju dolazi sređivanje i brušenje svake rečenice, koja treba da bude što kraća i jednostavnija, prilagođena deci”, objašnjava proces stvaranja knjige.

 

Da je „Astronomija” „pun  pogodak” i da je lako i brzo osvojila srca malih čitalaca dokaz je i to što je prvo izdaje knjige štampano u 3000 primeraka rasprodato za manje od godinu dana. Nikola Božić već razmišlja o novoj knjizi koja bi bila, kako reče, „napredna verzija” za srednjoškolce ili za uzrast kraj osnovne škole.

 

Kreativni centar se sa svojim izdanjima predstavlja na skoro svim sajmovima, uključujući i međunarodne, tako da se za „Astronomiju” zainteresovao jedan izdavač iz Turske. Potoji i interesovanje za špansko govorno područje, tako da će uskoro „Astronomija” Nikole Božića biti prevedena i na španski jezik.

 

Autor knjige "Astronomija", Nikola Božić, uspešno je uskladio svoja dva interesovanja, elektrotehniku i astronomiju. Rukovodilac je programa u Istraživačkoj stanici Petnica, učestvuje u međunarodnim procesima koji se tiču upravljanja internetom, interesuju ga klimatske promene, organizuje astronomska takmičenja...

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 21 sati 34 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara