Tešnjar (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Tešnjar (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
12.09.2016, 10:11

Tešnjar je pešačka zona, zato brzina pet kilometara

č: | fb:

Tešnjar je sve do 1. novembra pešačka zona, dozvoljen je saobraćaj samo za automobile stanara i dostavna vozila, i do tada važi saobraćajni znak koji brzinu automobila, u pešačkoj zoni, ograničava na pet kilometara na čas ili na brzinu kretanja pešaka, što je propisano Zakonom o bezbednosti saobraćaja.

 

„Kada budu uklonjene letnje bašte, a samim tim i pešacima omogućeno nesmetano kretanje, biće uklonjen i ovaj saobraćani znak i vraćen onaj koji brzinu ograničava na 20 kilometara“, kaže za Kolubarske.rs saobraćajni inženjer u Odeljenju za urbanizam Sveta Petrović.

Do 1. novembra ili dok su postavljene letnje bašte, Tešnjar je pešačka zona i zatvoren je za saobraćaj, osim za vozila stanara, koja mogu saobraćati tokom celog dana, i dostavna vozila, koja u Tešnjar mogu ulaziti samo 12.00 časova. Parkiranje u staroj čaršiji je zabranjeno, osim kratkotrajnog zadržavanja vozila za snebdevanje, tačnije onoliko koliko je vremena neophodno za istovar ili utovare robe.

 

Tešnjar

Tešnjar (Foto: Đorđe Đoković)

Zbog bezbednosti pešaka, s obzirom na to da su letnje bašte postavljene na trotoaru, pojedine su ponovo zauzele prostor više nego što je dozvoljeno, a neke čak nemaju ni dozvolu, postavljen je saobraćajni znak kojim se brzina vozila ograničava na pet kilometara.

Saobraćajni inženjer u Odeljenju za urbanizam Sveta Petrović objašnjava da je postavljanje ovog saobraćajnog znaka, koji je izazvao čuđenje i brojne komentare sugrađana, jedini način da se ograniči brzina automobila u pešačkoj zoni i da pešaci budu bezbedni, što uostalom propisuje i zakon.

 

Red koji je kratko trajao!

 

Krajem januara ove godine gradska vlast je rešila da, posle sedam godina, zavede red u Tešnjaru i naložila je rušenje svih bašta. Tada je najavljeno da će ugostitelji moći da imaju letnje bašte ispred svojih objekata, koje će biti tipske i ambijentalno prilagođene Tešnjaru.

"Zavod za zaštitu spomenika kulture uradiće projekat tipskih montažno-demontažnih bašta koje bi postojale samo leti. Projekti će biti urađeni do marta kako bi zainteresovani ugostitelji mogli da ih postave do početka sezone uz potrebne dozvole. Letnje bašte biće postavljene u aprilu, a uklonjene u oktobru", rekao je početkom godine načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove Saša Ivanović.

 

Tešnjar

Tešnjar (Foto: Đorđe Đoković)

Odobrenje za postavljanje letnjih bašta u Tešnjaru ima 60 posto kafića, a preko 90 posto nije ispoštovalo propisane uslove niti su u skladu sa odlukom Odeljenja za urbanizam Gradske uprave. Lako se prepoznaju oni koji su dobili odobrenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture za postavljanje platforme i Odeljenja za urbanizam, od onih koji su bašte postavili nelegalno.

 

Načelnik komunalne inspekcije Saša Ivanović objašnjavaa da nisu svi ugostitelji mogli dobiti odobrenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture, pre svega oni ispred čijih je objekata nedovoljna širina trotoara i ulice za postavljanje platforme, tako da oni imaju odobrenje da postave samo stolove i stolice i to po propisima i rešenju Odeljenja za urbanizam.

Ivanović kaže da ima kafića ispred kojih su postavljeni stolovi i stolice bez dozvole, ali oni ne ugrožavaju saobraćaj niti kretanje pešaka, i vlasnici tih objekata stolove i stolice postavljaju samo nekoliko časaova uveče, dok su u toku dana sklonjeni. Na pitanje, zar se zakon ne primenjuje jednako za sve i „bez gledanja kroz prste“, Ivanović kaže da su u pitanju dva do tri stola, koja vlasnici kada dođu inspektori uklone.

 

Tešnjar

Tešnjar (Foto: Đorđe Đoković)

"Tamo gde su postavljena samo dva-tri stola, koja ne ugrožavaju saobraćaj, niti ometaju pešake, mi upozoravamo, ali ne kažnjavamo. Bitno je da su uklonjeni oni veliki podijumi i ostale ’skalamerije’ koje su ružile Tešnjar i da su sada postavljene tipske platforme", kaže načelnik komunalne inspekcije Saša Ivanović.

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 2 sati 56 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 3 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara