Dolazak vatrogasaca (foto: Đorđe Đoković)
Dolazak vatrogasaca (foto: Đorđe Đoković)
16.09.2016, 12:00

Manje požara, a više intervencija u saobraćaju

č: | fb:

U periodu od januara do avgusta i za prvih deset dana septembra ove godine pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice imali su u Kolubarskom okrugu 156 intervencija manje nego u istom periodu 2015. godine.

 

Statistika pokazuje da je od početka godine bilo 263 požara od čega 164 na otvorenom prostoru, dok je gorelo 200 objekata. U istom periodu 2015. u okrugu je bilo 428 požara od čega 282 na otvorenom prostoru, a vatra je zahvatila i 238 građevinskih objekata.

 

"Od početka godine bilo je 404 događaja, što je za 28 posto manje u odnosu na isti period prošle godine. Smanjen je i broj požara za 39 posto, dok je broj događaja na otvornom smanjen za oko 40 posto. Jedan od razloga manjeg broja požara je taj što je ova godina bila kišovita, a pored toga u proteklih pet godina dosta je rađeno na prevenciji i edukaciji stanovništva, posebno dece školskog uzrasta. Odeljenje za vanredne situacije do sada je na području okruga podelilo preko 50.000 letaka o zaštiti od požara", kaže Mile Nikolić, komandant Vatrogasno spasilačke jedinice u Valjevu.

 

Mile Nikolić

Mile Nikolić (Foto: Dejan Davidović)

Nije bilo požara sa većom materijalnom štetom, a podaci pokazuju da su gorele stambene zgrade njih 120, šesnaest poljoprivrednih objekata, isto toliko baraka i dimnjaka, sedam stambeno-poslovnih objekata, pet ugostiteljskih radnji. Požarima, u kojima nije niko nastradao, bilo je zahvaćeno preko 11.800 metara kvadratnih.

Dvadeset požara, koji su se dogodili od početka ove godine na teritoriji okruga , izazvao je otvoreni plamen, 43 požara su posledica neispravnih električnih instalacija, ložišta, opušak od cigareta, eksplozije ili prirodne pojave, dok je čak kod 360 požara uzrok još uvek nepoznat.

 

"Građani najčešće greše jer pravilno neodržavaju dimovodne kanale, užarena grejna tela ne postavljaju na bezbedno mesto, suše veš preko takvih grejnih tela, kao i kod improvizovanih električnih instalacija za grejanje. Sve to može dovesti do izbijanja požara koji se lako šire na čitava stambena naselja. Pred ovu grejnu sezonu počinjemo akciju u kojoj ćemo podeliti materijal o zaštiti od požara i održati sastanke sa predsednicima kućnih saveta2, najavljuje naš sagovornik.

 

Komndant Vatrogasno spasilačke jedinice navodi da su vatrogasci tokom proteklih meseci 13 puta intervenisali u saobraćajnim nezgodama i imali 45 tehničkih intervencija.

 

"U odnosu na 2015. ove godine povećan je broj tehničkih intervencija, kao i broj poginulih u saobraćajnim nesrećama. Od početka ove godine samo u saobraćajnim nezgodama poginulo je deset osoba, dok je u istom periodu prošle godine u svim intervencijama poginulo šest osoba, a povređeno 26 ljudi. Najteža intervencija ove godine je bilo spasavanje pet povređenih u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u selu Degurić, kada su džipom sleteli u kanjon reke Gradac. Bilo je teško zbog nepristupačnog terena, ali mi imamo obučene ljude i opremu koju smo iskoristili za izvlačenje povređenih, a intervencija je uspešno završena uz pomoć građana i policije", rekao je Mile Nikolić, komandant Vatrogasno spasilačke jedinice u Valjevu.

Aktuelno

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 1 sati 16 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...