Karađorđeva (foto: Đorđe Đoković)
Karađorđeva (foto: Đorđe Đoković)
20.09.2016, 07:02

U Kolubarskom okrugu stradalo 20 lica

č: | fb:

Od početka ove godine na putevima u Kolubarskom okrugu stradalo je 20 osoba. Crna serija saobraćajnih nezgoda počela je još 3. januara kada je nastradao M.M. (45) jer je njegovo vozilo na pružnom prelazu u Mlađevu udario brzi voz .

 

U proteklih mesec i po dana, prema podacima Policijske uprave Valjevo, na putevima u okrugu dogodile su se 102 saobraćajne nezgode. Samo u avgustu bilo ih je 82, a za dve sedmice septembra 20, što je za devet saobraćajnih nezgoda manje nego na početku septembra prošle godine.

 

Po podacima saobraćajne policije u periodu od januara do kraja avgusta ove godine na teritoriji okruga poginulo je 17 osoba dok je 79 zadobilo teške telesne povrede. Tri saobraćajne nezgode, koje su se dogodile u proteklih sedam dana u Kolubarskom okrugu, odnele su još tri života.

U dane vikenda u noći između subote i nedelje, 10. i 11. septembra, poginuo je I.K. (33) iz Kozličića kada je svojim "mercedesom", kojim se kretao u pravcu Šapca, na izlazu iz Valjeva sleteo sa puta u kanal i udario u betonski propust. Takođe na izmaku te sedmice nadomak Uba, nastradao je pešak Z.M. (56), kada je na njega dok se kretao pored puta naletelo vozilo.

I početak ove nedelje sa jednom žrtvom. U ponedeljak, 19. septembra, poginula je M.N. (72) iz Valjeva kada je na nju naleteo automobil u trenutku dok je prelazila ulicu. 

 

Po podacima saobraćajne policije u periodu od januara do kraja avgusta ove godine na teritoriji okruga poginulo je 17 osoba dok je 79 zadobilo teške telesne povrede. Dve saobraćajne nezgode koje su se dogodile drugog septembarskog vikenda u Kolubarskom okrugu, odnele su još dva života.

Kao najčešće uzroke saobraćajnih nezgoda u policiji navode neprilagođenu brzinu uslovima i stanju kolovoza i upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola. Dodaju da broju saobraćajnih nezgoda, na neposredan način doprinose i "tehnička ispravnost vozila, koja je često loša zbog finansijske situacije građana, zatim korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje i nepoštovanje obaveze prema pešacima".

 

Za prvih osam meseci podneto čak 4000 više prekršajnih naloga

 

Predrag Radosavljević

Predrag Radosavljević (Foto: Đorđe Đoković)

U saobraćajnoj policiji kažu da se iz svakodnevnog rada na terenu može uočiti nepoštovanje saobraćajnih propisa i da smo neodgovorni kao vozači.

"U prilog tome govori činjenica da je u prvih osam meseci 2015. godine podneto 4.523 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka za teže prekršaje i izdato 7.758 prekršajnih naloga za učinjene lakše prekršaje. Ove godine represivne mere su pojačane što se vidi po broju podnetih prekršajnih naloga.Tako su od januara do kraja avgusta pripadnici saobraćajne policije podneli 5.330 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka za teže prekršaje, što je 803 zahteva više nego u istom periodu prošle godine. Za skoro 4.000 povećan je i broj lakših prekršaja, pa je tako za prvih osam meseci ove godine podneto 11.553 prekršajna naloga. Pored toga za prvih osam meseci ove godine u prostorijama policije, zbog vožnje u alkoholisanom stanju zadržano je 318 vozača, koji su prilikom alkotestiranja u organizmu imali preko 1,20 promila alkohola ili su odbili da se alkotestiraju. U istom periodu prošle godine zbog istog prekršaja sankcionisano je 100 vozača manje", kaže Predrag Radosavljević, načelnik saobraćajne policije u Policijskoj upravi Valjevo.

Aktuelno

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 1 sati 12 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...