Miroslav Pimić, Tijana Todorović i Dragan Jeremić (foto: Đorđe Đoković)
Miroslav Pimić, Tijana Todorović i Dragan Jeremić (foto: Đorđe Đoković)
23.09.2016, 12:20

Potpisivanje protokola o partnerstvu sa Pfafenhofenom

č: | fb:

Partnerstvo Valjeva sa nemačkim gradom Pfafenhofenom kroz potpisivanje protokola, moguća saradnja u oblastima infrastrukture i poljoprivrede, već dogovorena saradnja u oblasti sporta i kulture, samo se neke od tema o kojima je zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić razgovarao sa rukovodstvom nemačkog grada prilikom nedavne posete.

 

Tročlana delegacija Valjeva predvođena zamenikom gradonačelnika Draganom Jeremićem, protekle sedmice boravila je u poseti nemačkim gradovima Pfafenhofenu i Bonu. Pored Jeremića u Nemačkoj su bili Miroslav Pimić, pomoćnik gradonačelnika i Tijana Todorović, načelnica Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove.

 

Prema rečima zamenika gradonačelinka Valjeva on je u Pfafenhofenu razgovarao sa tri gradonačelnika, koliko ih rukovodi ovim gradom, o partnerstvu dva grada.

''Pfafenhofen nema potpisan protokol o partnerstvu ni sa jednim gradom u Evropi, a Valjevo je prvi grad koji je ušao u tu priču. To je kod njih komplikovana procedura iz razloga što nemački gradovi to retko rade. Kada se potpiše takav protokol to je jedan korak više koji omogućava određene pogodnosti u smislu učestvovanja u programima EU fondova. Razgovarao sam sa sva tri gradonačelnika i već smo dogovorili u kom pravcu treba ići vezano za partnerstvo sa Pfafenhofenom'", rekao je na konferenciji za novinare Dragan Jeremić, zamenik gradonačelnika.

 

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Razgovaralo se i o saradnji u oblasti infrastruktire i poljoprivrede. Dogovorena je poseta Valjevu nemačkih stručnjaka iz oblasti uređenja saobraćaja i zelenila. Zamenik gradonačelnika najavljuje da će grad uputiti dopis nemačkom ''Hipu'', jednoj od najvećih kompanija za proizvodnju dečije hrane. 

"Dopis ćemo poslati Albertu Gurtneru, koji je drugi gradonačelnik Pfafenhofena i zaposlen je u ovoj kompaniji. Preko njega smo uspostavili i kontakt sa 'Hipom' i poslaćemo dopis u kojem ćemo navesti potencijale ovog kraja. Oni će doći u Valjevo kako bi mogli da dogovorimo saradnju pre svega u proizvodnji organske hrane'", naveo je Jeremić

Dodaje da je postignuto nekoliko dogovora vezanih za sport i kulturu. "Valjevo je ostalo inertno jer učenici iz Valjeva godinama idu u Pafenhofen, a u Valjevo nije dolazila nijedna ozbiljna delegacija iz Pafenhofen, ali za to smo mi krivi. Ovde nije bilo adekvatnih odgovora u oblasti kulture gde oni pokazuju veliko interesovanje, ali smo se sada dogovorili da to promenimo", kaže Jeremić.

 

Pomoćnik gradonačelnika i načelnica Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove učestvovali su na konferenciji gradova Jugoistočne Evrope koja je održana u Bonu. Konferencija je organizovana u okviru projekta "Partnerstvo održivog razvoja jedinica loklane samouprvae" gde je predstavljena Agenda 2030.

 

Kako objašnjava Tijana Todorović, dva grada Valjevo i Pafafenhofen su članovi projekta "Komunalnih partnerstava održivosti" i, tako da smo "u okviru toga izabrali cilj koji se odnosi na klimatske promene odnosno zaštitu životne sredine ili urbano ozelenjavanje. Ovo smo izabrali iz razloga što problem mora biti zajednički u oba grada, prijavili smo partnerstvo, a o narednim koracima u realizaciji projekta tek ćemo se dogovarati. Za realizaciju projekta nemačko ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj Valjevu i Pafafenhofenu odobriće po 5.000 evra", rekla je na konferenciji za novinare Tijana Todorović, načelnica Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove. 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 8 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 5 sati 18 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 1 komentar