Odžaci (foto: Đorđe Đoković)
Odžaci (foto: Đorđe Đoković)
07.10.2016, 09:24

Tradicionalno, čeka se septembar da se pozove odžačar

č: | fb:

Sa početkom svake grejne sezone najtraženiji su odžačari. Ovih dana imaju pune ruke posla, a razlog za to leži u činjenici da vlasnici kuća čekaju poslednji momenat pa da pozovu dimničara.

 

Sezona čišćenja odžaka počela je u prvoj polovini septembra, a prema rečima odžačara ovaj posao trebao je da se obavi još tokom leta.

 

"Celo leto su čekali da počne grejna sezona i tek sada su rešili da čiste dimnjake, umesto da se to odradi u toku leta. To nije samo sada već je tako godinama unazad i kada se nešto desi onda reaguju", priča odžačar Dragan Đukić, koji se ovim poslom bavi trideset osam godina.

 

Dragan Đukić

Dragan Đukić (Foto: VTV)

Odžak je najbolje očistiti nakon grejne sezone, jer se tada uklanja garež i sumpor koji nagrizaju zidove. Kako kaže naš sagovornik odžake je potrebno čistiti svake godine kako bi na taj način izbegli mogućnost izbijanja požara.

"Najčešći uzrok paljenja odžaka je smola, jer čim nije čišćen nekoliko godina on mora i da se zapali. Pored samog odžaka tu su i elementi od parnog grejanja koji ispucaju. Tada više imaju problema vlasnici kuća i zato treba redovno čistiti odžake", kaže Dragan i dodaje da u proseku dnevno može da se očisti do desetak,a u zavisnosti od togau kakvom je stanju, za njegovo čišćenje potrebno je oko sat do sat i po.

"Ako se čisti i kotao onda treba i više vremena, a pogotovu kada duže nije čišćeno onda je tada još teže. Svega tu ima, malo je besparica a i nemarnost kod ljudi", kaže naš sagovornik.

 

Đukić ponavlja da bi tokom leta trebalo očistiti dimnjake da ne bi tokom zime bilo problema jer, kako kaže, tada više posla imaju vatrogasci nego odžačari. Vatrogasci kažu da pri dojavi o paljenju odžaka oni reaguju još u početnoj fazi.

"Od početka ove godine bilo je destak požara gde je od odžaka zahvaćen deo krovne konstrukcije od dva do tri kvadrata. Naš rad može da ošteti veću površinu prilikom otvaranja tog dela kako bi se sprečilo dalje širenje požara. Posebno su karakteristični takozvani karatavani gde kroz takve međuspratne konstrukcije prolaze dimnajci. Njih moramo da otvorimo i da utvrdimo da vatra nije prošla dalje i proširila se na ostali deo objekta, jer postoji mogućnost da vatra tinja i po nekoliko sati ili dana pa da u dodiru sa vazduhom pređe u otvoreni požar'', kaže Mile Nikolić, komandant Vatrogasno spasilačke jedinice u Valjevu.

 

Cena čišćenja odžaka u Valjevu kreće se od 1.200 do 1.300 dinara, a ukoliko se pored dimnjaka čisti i kotao tada je potrebno izdvojiti 1.500 dinara.

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 4 sati 21 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...