Festival duvan čvaraka (foto: Đorđe Đoković)
Festival duvan čvaraka (foto: Đorđe Đoković)
09.10.2016, 18:18

Na „čvarkijadi“ rekordan broj učesnika i posetilaca

č: | fb:

Pobednik ovogodišnjeg jedanaestog Festivala duvan čvaraka, po oceni stručnog žirija, je ekipa Etno selo Krčmar kojoj su pripali pehar, diploma i novčana nagrada od 15 hiljada dinara. Drugo mesto, uz novčanu nagradu od deset hiljada dinara, zauzela je Mesara "Biftek" Valjevo, a treće takođe valjevska ekipa Pečenjara "Kod Jove" koja je nagrađena sa pet hiljada dinara.         

 

"Najiskusniji majstor" ove godine je bio Dejan Lepojević, za "najbolje početnike" su proglašeni Zolf i veseli Sremci, dok je "najboji veslač" bila mesara "Patak". Ove godine "najveseliji oranijaši" su ekipa Prvi čvarak, a "najuporniji čvarkoljubac" je Spasoje Cvetković, član pobedničke ekipe.

 

Spasoje Cvetković

Spasoje Cvetković (Foto: Kolubarske.rs)

Na ovogodišnjem jedanaestom Festivalu duvan čvaraka učestvovalo je 82 takmičara, što je najviše do sada, među kojima se 51 tim nadmetao za trofeje, a 31 je učestvovao u revijalnom delu. I ove godine najbrojnije su bile ekipe iz Valjeva i mesta Kolubarskog okruga, a pored njih u pravljenju najboljih duvan čvaraka takmičle su se i ekipe iz Banja Luke, Bjelovara, Zrenjanina, Kaća. Gosti ovogodišnje "čvarkijade" bili su članovi Gljivarskog društva iz Umaga, koji su se predstavili specijalitetima istarske kuhinje.

Festival duvan čvaraka

Festival duvan čvaraka (Foto: Đorđe Đoković)

 

Festival duvan čvaraka

Festival duvan čvaraka (Foto: Đorđe Đoković)

 

Festival duvan čvaraka

Festival duvan čvaraka (Foto: Đorđe Đoković)

Na ovogodišnjem jedanaestom Festivalu duvan čvaraka predstavilo se i 120 izlagača svakovrsne robe, pretežno narodne radinosti i starih zanata, zimnice, pčelarskih proizvoda, cveća, slatkiša... U kulturno umetničkom programu učestvovalo je pet folklornih anasambala, a posebna atrakcija bio je nastup "Faith i Branko".

 

Grad Valjevo je za takmičara obezbedio dve tone masnoće, a cena duvan čvaraka je bila ista kao i prošle godine 1000 dinara. Festivala duvan čvaraka posetilo je nekoliko desetina hiljada gostiju. Nemoguće je utvrditi, ne tačan nego čak i približan broj onih koji su danas od deset ujutro do 18.00 časova posetili "čvarkijadu". Organizatori tvrde da je bilo oko 45.000 posetilaca.

Festival duvan čvaraka

Festival duvan čvaraka (Foto: Đorđe Đoković)

Idejni tvorac "valjevske čvarkijade" Slavan Batočanin zadovoljan, pre svega, posetom kao i brojem takmičara. Kaže da je festival "već uhodan", a jedini problem je to što on mora i svaku novu gradsku vlast "da uhodava u čvarkijadu". Objašnjava da se skoro svake godine pojavljuju isti problemi, svaka nova vlast dođe sa nekom svojom idejom i zahtevom, a Festival već ima koncepciju i svoja pravila.

"Dogovorli smo se da Grad obezbedi 50 kilograma masnoće svakom takmičaru, međutim količina je prepolovljena zbog većeg broja učesnika. Zanimljivo je da je neko iz organizacionog odbora odlučio da se zbog većeg broja učesnika prepolovi količina, a ne, što bi bilo logično, da se količina masnoće duplira", kaže Batočanin.

Slavan Batočanin

Slavan Batočanin (Foto: Đorđe Đoković)

Festival duvan čvaraka otvorio je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović. "Dragi sugrađani, dragi gosti i posetioci želim vam prijatno i ugodno popodne na 11. tradicionalnoj manifestaciji Duvan čvaraka u Valjevu. Zabavljajte se i uživajte, gosti dobro došli, svima dobra zabava", poručio je otvarajući festival Gvozdenović.

Na bini, pored gradonačelnika i njegovih najbližih saradnika, nije bilo mesta za idejnog tvorca "čvarkijade" Slavana Batočanina. Prilikom najave programa ukazano je na to da su "oni koji su na bini najzaslužniji za to što se 11. put održava Festival duvan čvaraka".

Gradski funkcioneri

Gradski funkcioneri (Foto: Đorđe Đoković)

Batočanin kaže da ga niko nije pozvao da i on bude na bini, među "zaslužnima za organizaciju Festavala", i dodaje da nije iznenađen takvim odnosom. Na naše pitanje da li je možda izostao na bini zbog objave od pre par meseci na FB da je "u gradu sve ludak do ludaka", Batočanin pretpostavlja da to može biti razlog.

"Ako je to razlog, nije mi jasno zbog čega su pristali da organizuju i da otvore Festival koji sam ja pokrenuo, osmislio i koji godinama privlači na desetine hiljada posetilaca. Malo je to licemerno, po principu - Festival je dobar, a Slavan je loš!", kaže Batočanin.

Organizatori manifestacije su Grad Valjevo i Turistička organizacija Valjevo.

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 1 dan 5 sati

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 3 komentara

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara