Dragan Jeremić sa slepim islabovidim sugrađanima (foto: www,valjevo.rs)
Dragan Jeremić sa slepim islabovidim sugrađanima (foto: www,valjevo.rs)
15.10.2016, 09:20

Prioritet socijalna i ekonomska nezavisnost

č: | fb:

Neadekvatan radni prostor, nedovoljan broj zvučnih semafora u gradu, nedovoljan broj staza za kretanje, nedovoljne mogućnosti za obrazovanje, zapošljavanje…, pa i neadekvatan prilaz prostorijama gde se nalazi Međuopštinska organizacija saveza slepih, samo su neki od problema sa kojima se svakodnevno suočavaju slepi i slabovidi u Valjevu.

 

Oni su o brojnim problemima i o svom položaju razgovarali sa zamenikom gradonačelnika Draganom Jeremićem, koji je povodom 15. oktobra "Dana belog štapa", primio u svom kabinetu predstavnike Međuopštinske organizacije saveza slepih, saopštila je gradska PR služba.

 

Međunarodni dan slepih i slabovidih ima za cilj isticanje problema slepih i slabovidih osoba, kojima je samostalno kretanje jedan od ključnih problema.

 

Veselinka Marić je skrenula pažnju na to da položaj lica sa oštećenim vidom nije na zavidnom nivou, kako u pogledu obrazovanja tako i u pogledu zapošljavanja kao i drugih sfera života. Istakla je da je beli štap simbol nastojanja slepih ljudi da se samostalno kreću i dostignu što veći nivo samostalnosti u obrazovanju, radu i svakodnevnom životu. Slepe i slabovide osobe se i dalje suočavaju sa različitim oblicima nepristupačnosti na putu, ostvarivanja socijalne i ekonomske nezavisnosti.

 

Potpredsednica Međuopštinske organizacije saveza slepih rekla je da je cilj da se što veći broj članova opismeni. Ona smatra da u Valjevu postoji diskriminacija za slepe i slabovide osobe.

Za slepe i slabovide koji se samostalno kreću pomoću belog štapa važno je da im ulice, javni gradski prevoz i javni objekti budu dostupni, kao i da u javnim ustanovama postoji osoba zadužena da pomogne slepoj osobi kad dođe da obavi neki posao, preneli su zamniku gradonačelnika predstavnnici Međuopštinske organizacije saveza slepih. Oni su podsetili da se u ovoj godini obeležava 60 godina postojanja ove organizacije.

 

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je rekao da su predstavnici grada spremni da razgovaraju i da u skladu sa zakonskim i finansijskim mogućnostima rešavaju probleme koji tište ovu populaciju. Podržao je njihovu inicijativu da se obeleži 60. godišnjica postojanja organizacije i istakao da treba iskoristiti tu priliku da javnosti predoče probleme sa kojima se oni susreću, saopštila je gradska PR služba.

 

 

 

Aktuelno