Oktobar-mesec pravilne ishrane
Oktobar-mesec pravilne ishrane
25.10.2016, 09:41

Oktobar-mesec pravilne ishrane

č: | fb:

Kampanja "Oktobar-mesec pravilne ishrane", koju realizuje Zavodi za javno zdravlje uz podršku zdravstvenih i obrazovno-vaspitnih ustanova, kao i Crvenog krsta, završena je danas centralnim programom u Domu zdravlja. Cilj ove kampanje je informisanje najšire populacije za sticanje znanja u vezi sa zdravljem i pravilnim navikama u ishrani, formiranje ispravnih stavova i ponašanja pojedinaca, a posebno dece i omladine.

Vesna Pavlović

Vesna Pavlović

 

Kroz brojne aktivnosti, predavanja i kreativne radionice, koje su organizovane tokom oktobra, poručeno je sugrađanima, pre svega najmlađima, šta znači pravilna ishrana. "Iskustvo nam govori da najmlađi imaju dovoljno saznanja o pravilnoj ishrani, ali nedostaje primena stečenog znanja. Zbog toga, a što je posledica nepravilne ishrane, imamo sve veći broj gojaznih, posebno među decom, i osnovaca obolelih od dijabietesa", kaže Vesna Pavlović, glavna sestra Službe polivalentne patronažne u Domu zdravlja.

 

Snežana Marinković

Snežana Marinković

Snežana Marinković nutricionista-dijetetičar u Zavodu za javno zdravlje skreće pažnju na to da je gojaznost dece zastupljena u velikoj meri i da o tome treba govoriti. Razlog za sve veći broj gojazne dece su pogrešne navike u ishrani, kako u porodičnoj, tako i u kolektivnioj ishrani. "Zdravstveno vaspitni cilj Zavoda za javno zdravlje, koji ima odlične partnerske odnose sa Domom zdravlja, jeste da u saradnji sa školskim i predškolskim ustanovama, kroz radionice pokažemo šta je to zdrava hrana i koliko je vitaminska moć značajna za odbrambeni mehanizam u organizmu", kaže Marinković.

 

Mališani na svečanosti u Domu zdravlja

Mališani na svečanosti u Domu zdravlja

Na današnjoj svečanosti uručene su nagrade predškolcima i učenicima osnovnih škola za najbolje radove na tradicionalnom likovnom i literarnom konkursu u okviru kampanje "Mesec pravilne ishrane". Za maštovite radove nagrađeno je 14 osnovaca i predškolaca, a uručeno je i sedam grupnih nagrada.

 

Nagrađeni radovi

Nagrađeni radovi

Nagrađen rad

Nagrađen rad

U okviru današnje završne manifestacije organizovana je izložba najboljih likovnih radova i zimnice Poljoprivredne škole sa domom učenika. Gosti su imali priliku da probaju tradicionalne specijalitete koje je pripremilo Udruženje domaćica Valjevske Kamenice, u duhu slogana "Zdravlje na usta ulazi". 

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 20 sati 9 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 3 komentara

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara