Jesen u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Jesen u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
27.10.2016, 10:38

Valjevo potpisnik Deklaracije o unapređenju položaja Roma

č: | fb:

Valjevo je među 19 gradova i opština potpisnika Deklaracije o unapređenju položaja Roma. Ovaj dokument je potpisan juče na konferenciji "Inkluzija Roma-izazovi i šanse na lokalnom nivou", održanoj u Smederevu u okviru projekta "Ovde smo zajedno-Evropska podrška za inkluziju Roma", saopšteno je iz Gradske uprave.

 

Deklaracijom je definisano donošenje i uspešno sprovođenje Lokalnih akcionih planova za unapređenje položaja Romkinja i Roma u društvenoj zajednici, angažovanje koordinatora za romska pitanja i jačanje međusektorkse saradnje pružanjem podrške u radu Mobilnih timova.

 

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Oskar Benedikt, na konferenciji u Smederevu, istakao je značaj usvojene Strategije za uključivanje Roma i Romkinja, navodeći da Unija ostaje posvećena rešavanju ovog pitanja. Benedikt je naveo da vrednost ovog projekta iznosi 4,8 miliona evra, dok se u narednom periodu očekuje dodatnih 20 miliona evra.

 

Učesnici konferencije imali su priliku da se upoznaju sa primerima dobre prakse u gradovima i opštinama u izradi urbanističkih planova za romska naselja kroz primenu 18 modela stambenog zbrinjavanja Roma. Prikazan je i rad  Mobilnih timova za inkluziju Roma koji su formirani u lokalnim samoupravama Republike Srbije u okviru realizacije ovog projekta pre dve godine.

 

Kako se navodi u saopštenju za javnost Odseka za informisanje i protokol, konferenciji u Smederevu prisustvovali su, pomoćnici gradonačelnika Saša Simić i Miroslav Pimić, kao i članovi Mobilnog tima za inkluziju Roma grada Valjeva. 

Aktuelno

Gradska izborna komisija (foto: Kolubarske.rs)
Lokalni izbori 2024 Pre 5 sati 50 minuta

GIK proglasila sedam izbornih lista

Rok za predaju izbornih lista za lokalne izbore koji se održavaju 2. juna, istekao je u ponoć. Gradska izborna komisija proglasila je sedam izbornih lista za izbore za Skupštinu grada Valjeva.  · 4 komentara

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Hronika Pre 7 sati 15 minuta

Sekirom naneo teške povrede bivšoj partnerki

Valjevska policija je uhapsila S.M. (33) iz Kotešice kod Valjeva zbog sumnje da je bivšoj partnerki M.B. (36) iz Valjeva sekirom zadao više udaraca u glavu i naneo joj teške telesne povrede,...