Bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Bolnica (foto: Đorđe Đoković)
28.10.2016, 16:27

Moždani udar se leči, ali i pored toga je treći uzrok smrtnosti

č: | fb:

Od početka godine na Odeljenju neurologije Opšte bolnice u Valjevu od moždanog udara lečeno je 336 pacijenata, od kojih je 124 umrlo što je, na žalost, visok procenat umiranja od ove bolesti, rečeno je danas u ovoj zdravstvenoj ustanovi na konferenciji za novinare uoči obeležavanja 29. oktobra međunarodnog Dana borbe protiv moždanog udara.

 

Specijalista neurologije dr Goran Mitrović navodi da su oboleli od akutnog moždanog udara starosti preko 55 godina, dok se svakih deset godina, u odnosu na godine, dvostruko povećava rizik od akutnog moždanog udara. Podatak koji zabrinjava jeste i da se svake godine povećava broj mladih pacijenata. "Ove godine bilo je deset posto pacijenata mlađih od 45 godina, dok je pre deset godina takvih pacijenata bilo pet posto", kaže dr Mitrović i poručuje da je akutni moždani udar opasna i smrtonosna bolest, ali zajedno i preventivnim merama možemo da se borimo protiv te bolesti.

Moždani udar se leči, ali i pored toga u svetu predstavlja treći uzrok smrtnosti, nakon kardio i malignih oboljenja. U nerazvijenim zemljama moždani udar je prvi ili drugi uzrok smrtnosti.

S obzirom na to da genetika ima značajnu ulogu u nastanku akutnog moždanog udara, mnogo toga se ne može sprečiti, ali se na dosta toga može uticati, pre svega preventivnim odlaskom kod lekara. Posebno danas kada su dostupne brojne neinvazivne metode kojima se utvrđuje stanje krvnih sudova u mozgu, kao i stepen arterioskleroze.

Goran Mitrović

Goran Mitrović (Foto: Kolubarske.rs)

"Šest ključnih stvari u lečenju moždanog udara može spasiti čoveka. Važno je rano prepoznati moždani udar, a na to ukazuju: lice, ruka, govor i vreme. Promene na licu, jedna strana je spuštena, zatim promene na rukama, ako pri dizanju jedna ruka pada, ukoliko jedna ruka pada, primetna je i slabost noge, problem sa govorom, nejasno izgovorene reči. A kada kažemo vreme, to znači da treba reagovati brzo i pozovite hitnu pomoć jer je svaki minut važan", kaže doktor.

 

On dodaje da je na zapadu glavna parola – "vreme je mozak", što drugim rečima znači da što se pre javite lekaru, veća je šansa da preživite akutni moždani udar i da ostanete sa što manjim stepenom invaliditeta. I ono što je najvažnije da se vratite svom poslu.

 

"Nije tačno da jedna jabuka utiče na sprečavanje moždanog udara. Jeste, ali pod uslovom da imate pet obroka dnevno koji su bogati voćem i povrćem. Postoje promenljivi faktori rizika, kao što su prestanak pušenja, redovna kontrola krvnog pritiska, merenje nivoa lipida u krvi, kao i higijensko-dijetetski režim ishrane i povećanje dnevne aktivnosti", kaže Mitrović.

 

Prema podacima američke Asocijacije za zbirnjavanje moždanog udara, lečenje jednog pacijenta sa akutnim moždanim udarom, uključujući mere lečenja i rehabilitaciju, kao i gubitke koje beleži firma zbog izostanka pacijenta sa posla, košta između 59.000 do 250.000 dolara. 

 

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 6 sati 19 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 1 komentar

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 1 dan 6 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara