Manastir Gračanica (arhiva) (foto: Sajt TOV Valjevo)
Manastir Gračanica (arhiva) (foto: Sajt TOV Valjevo)
04.07.2014, 10:32

Monasi napustili Gračanicu

č: | fb:

Monasi Serafim i Sergije napustili su prošle noći manastir Gračanicu, saznaju Kolubarske.rs. Oni su u dva kamiona natovarili drva i ovce, pošto su ostale stvari ranije evakuisali, i napustili Nemanjićku crkvu iz 15.veka, koja je predviđena za potapanje punjenjem budućeg akumulacionog jezera na hidro sistemu Rovni, na reci Jablanici.

Raščinjeni monah SPC, Antonije (Dragan Davidović) monahe Serafima i Sergija optužuje da su „napustili svetinju kada su joj najpotrebniji“, prozivajući pritom i vladiku valjevskog Milutina (Kneževića) kako je obavezan da odmah odredi „nekoga ko će (u Gračanici) živeti i i svedočiti o ranama Gračanice dok vodane dođe do pojasa“.

U ponedeljak bi trebalo da počnu radovi na čišćenju terena budućeg jezera, a na udaru bi se, prema navodima Istinoljublja, rušenjem crkvenih konaka i groblja (mada su humke prenete na portu novoizgrađene crkve na susednom brdu u Tubraviću).

Istinoljublje i danas protestuje pred zgradom Gradske skupštine tražeći prekid radova na akumulaciji Rovni. Predvodi ih Antonije (Dragan Davidović).

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 3 sati 42 minuta

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR Pre 23 sati 11 minuta

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...