Prve bebe (foto: Đorđe Đoković)
Prve bebe (foto: Đorđe Đoković)
05.07.2014, 14:33

Nema liste čekanja

č: | fb:

Od septembra prošle godine, kada su rođene prve bebe začete u Centru za vantelesnu oplodnju Valjevske bolnice, na svet je došlo 16 mališana. Dr Branko Budimirović, vođa tima Centra za vantelesnu oplodnju i načelnik Ginekološko-akušerske službe, kaže da se do kraja godine očekuje rođenje još 19 beba.

S obzirom na to da parovi dolaze iz cele Srbije, od 16 beba pet je valjevskih, šest je iz Čačka, a po jedna iz Prijepolja, Priboja, Beograda, Užica, kao i jedna čija je mama Valjevka, ali živi u Sloveniji. Među ovim bebama bilo je i blizanaca, tri mame su rodile dvojke, što je karakteristika prilikom vantelesne oplodnje.                   .

- Jako smo zadovoljni uspehom. Prošle godine je u našoj ustanovi proceduru prošlo 140 parova, a ove godine će taj broj biti i veći, oko 150. Još uvek smo jedina državna ustanova koja ima proceduru zamrzavanja viška embriona i vraćanja odmrznutih. Novost je da smo srednom maja zvanično dobili rešenje o formiranju drugostepene komisije Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u okviru naše bolnice. Našoj komisiji pripadaju pacijenti iz Kolubarskog i Mačvanskog okruga. Kada nam Fond prosledi parove komisija se formira u roku od dve nedelje – kaže dr Branko Budimirović.

Dr Branko Budimirović

Dr Branko Budimirović (Foto: Đorđe Đoković)

Republički fond za zdravstveno osiguranje ovde upućuje parove koji su na prvostepenoj komisiji u lokalnim filijalama izabrali Valjevo, bez obzira na to čiju su drugostepenu komisiju prošli. Tako su u ovoj ustanovi već prihvaćena tri para koja su komisiju prošla u Nišu.

- Parovi dolaze iz cele Srbije, listu čekanja nemamo, pa ukoliko postoje medicinski uslovi odmah ulaze u proceduru koja se može završiti u roku od tri meseca. U suprotnom se može sačekati, ima vremena jer odluka komisije sada važi godinu dana od dana donošenja. Od 1. marta su promenjeni neki uslovi koje je propisao Republički fond, tako da prilikom ostvarivanja prava na dva pokušaja vantelesne oplodnje koja finansira Fond više nije uslov da žena nema decu, sada je bitno da jedan od partnera nema svoju decu. To znači da je sada muškarac doveden u rodnu ravnopravnost sa ženom, tako da parovi, a u praksi ima više slučajeva, gde žena ima jedno ili dvoje svoje dece, pa u nekom drugom braku ili vanbračnoj zajednici živi sa muškarcem koji nema svoju decu, sada imaju pravo na dva besplatna pokušaja. To smo promenili i u opštinskoj komisiji u Valjevu i to više nije uslov ni za finansiranje od strane lokalne samouprave – rekao je dr Budimirović.

Centar za vantelesnu oplodnju

Centar za vantelesnu oplodnju (Foto: Đorđe Đoković)

U Srbiji ima dosta gradova i opština koje finansiraju pokušaje vantelesne oplodnje, poput Valjeva, Lajkovaca, Osečine, Koceljeve, Užica, Čačaka, Kraljeva... U Centru za vantelesnu oplodnju Valjevske bolnice postoji i program samofinansirajućih pacijenata.

Knjiga utisaka ovog Centra puna je pozitivnih komentara u kojima se posebno ističe izuzetna ljubaznost zaposlenih, a na prijemnom pultu i u ordinaciji se smeše bebe sa fotografija koje zadovoljni roditelji šalju. Među njima ima i fotografija mališana čije su mame tokom prethodnih godina u Valjevskoj bolnici prošle kompletnu pripremu za ovaj postupak i pre nego što se sam čin vantelesne oplodnje ovde radio.  

Ova ustanova je saglasnost Ministarstva zdravlja za realizaciju programa vantelesne oplodnje dobila 2012. godine, a rad je započeo stručni tim lekara, embriologa, medicinskih sestara i tehničara, psihologa, uz podršku konsultanata iz Univerzitetskog kliničkog centra Maribor, sa kojim je potpisan ugovor o saradnji. Dr Branko Budimirović kaže da je u ovom trenutku najpotrebnija podrška države, da se odobri priširenje tima. Još uvek traje i kampanja “Da se novi život rađa” za prikupljanje sredstava za otplatu dela opreme neophodne za rad, pa svi zainteresovani informacije o donatorstvu mogu pronaći na sajtu www.vtovaljevo.rs.

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 1 sati

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR 29.11.2023

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...