Nagrađeni urbanisti (foto: Đorđe Đoković)
Nagrađeni urbanisti (foto: Đorđe Đoković)
14.11.2016, 14:36

Dve nagrade za valjevske urbaniste

č: | fb:

Urbanisti Gradske direkcije nagrađeni su sa dve nagrade na 25. Međunarodnom salonu urbanizma koji je održan u Sremskoj Mitrovici na Međunarodni dan urbanizma.

 

U kategoriji Planovi generalne regulacije, valjevski urbanisti Vlastimir Čarnojević, Violeta Petrović, Zoran Marković, Katarina Novaković, Marija Mitrović, Vladimir Pošarac, Ljiljana Bojanić i Miroslav Burmazović dobitnici su druge nagrada za rad "Valjevo - Plan generalne regulacije centar – kontinuitet modernog planiranja". U kategoriji pejzažna arhitektura kroz studije, istraživanja i projekte, druga nagrada je pripala Vlastimiru Čarnojeviću i Vladimiru Pošarcu za za rad "Obnova parka Vide Jocić posle poplave 2014. godine".

Druga nagrada za Plan centra grada

Druga nagrada za Plan centra grada

Salon urbanizma je najznačajnija regionalna manifestacija u okviru Udruženja urbanista Srbije, koji se organizuje 25 godina, na kome je ove godien prikazano 120 radova, koji su konkurisali za nagrade.

 

Arhitekta Violeta Petrović kaže da su na Salonu urbanizma valjevski urbanisti konkurislai sa dva rada želeći da predstave kontinualni rad kroz Plan generalne regulacije centra, ali i konkretnu realizaciju ideje koju su oni osmislili kao što je rekonstrukcija parka na Jadru.

 

"Plan generalne regulacije centra rađen je u više navrata i mislim da je to i opredelilo žiri da naš plan izdvoji i nagradi, upravo to praćenje života grada kroz plan i planerske odrednice. Kroz naše radove Valjevo je prepoznato kao posebna sredina sa značajnom tradicijom u urbanizmu i planiranju", kaže Petrović.

Violeta Petrović

Violeta Petrović (Foto: Đorđe Đoković)

Ona dodaje da ne čudi to što ko god dođe u Valjevo, kaže da je lep grad i prepoznatljiv. "Prepoznaje se upravo ta uređenost i osmišljenost", kaže Petrović i objašnjava da je Plan centra insistirao na tome da se poštujući tradicija iznađu načini da centar živi savremenim životom, jer grad se "ne može zalediti", ali ni izbrisati prošlost. 

 

"Zato je neophodno planirati, ne imati plan, nego planirati, stalno osmišljavati, stalno ispitivati i preispitivati i onda kanalisati procese koji se dešavaju. Upravo naš Plan centra je prikazao da je moguće zadržati osnovnu ideju nastalu pre više od stotinu godina o ortogonalnoj šemi ulica i blokovskoj izgradnji i da istovremeno grad živi modernim životom u skladu sa potrebama investiranja i izgradnje novih hiljada kvadrata", kaže Violeta Petrović.

 

Arhitekta Vlastimir Čarnojević kaže da je kvalitet Valjeva to što postoji linija razvoja kroz ceo 20. vek i upravo taj kontinuitet je istaknut u Planu generalne regulacije centra koji je nagrađen.

"Osnova našeg planiranja jeste lep grad koji smo nasledili i koji mi sada uređujemo na način koji je primeren ovom vremenu. Ono što je osnova za ubuduće jeste kako da se on i dalje gradi, a da se očuva njegova tradicionalna matrica i da se očuva izgled grada koji nije prevelik i koji ima skladne prostore ulica, parkova i trgova. Istovremeno omogućiti svima onima koji dolaze i žele da grade da to čine u tom kontekstu poštujući tradiciju", kaže Čarnojević.

 

Vlastimir Čarnojević

Vlastimir Čarnojević (Foto: Đorđe Đoković)

Čarnojević kaže da će u narednom periodu biti izazov kako urediti saobraćaj u gradu koji ipak povećava svoju gustinu stanovnika i aktivnosti, a time i svoj urbanitet. Veruje da će kroz saobraćajne studije omogućiti da se u Valjevu razvija biciklistički i pešački saobraćaj, a da će automobili biti svedeni na onu potrebu koju ljudi ostvaraju dolazeći u grad.

 

Vlastimir Čarnojeviću i Vladimir Pošarac su dobitnici nagrade za rekonstrukciju parka Vide Jocić na Jadru, koji su i Valjevci ocenili najvišom ocenom. Arhitekta Vladimir Pošarac podseća da je nakon poplava 2014. godine park bio uništen i da je to bila prilika da se rekonstruiše i da poprimi novi, moderniji oblik, a da pri tom zadrži sve svoje osebenosti i značaj iz prošlosti.

Vladimir Pošarac

Vladimir Pošarac (Foto: Đorđe Đoković)

"Ukazala nam se prilika da iskoristimo neko svoje znanje i kreativnost da napravimo nešto što je dobro za grad, nešto što je lepo, mesto gde će građani često dolaziti. Park, koji je praktično u samom gradu, je spoj novog i tradicionalnig. Upravo ova druga nagrada na Međunarodnom salonu urbanizma je dokaz da smo dobro odgovorili na zadatak i da smo to skladno i dobro uradili. Nagrada je i vetar u leđa za sledeće projekte koji će sigurno biti još bolji pa ćemo konkurisati i za prvu nagradu“, poručuje arhirekta Vladimr Pošarac.

 

Aktuelno

Tužilaštvo (foto: Đorđe Đoković)
Nakon saslušanja Pre 19 sati 3 minuta

Trojici inženjera "Krušika" određen pritvor

Trojici inženjera "Krušika", koji su uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivično delo špijunaža, određen je pritvor do 30 dana, saznaju Kolubarske.rs. Kako se navodi u saopštenju policije, sumnja...  · 9 komentara