Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
16.11.2016, 10:12

Za šamaranje romskog dečaka 30.000 dinara

č: | fb:

Službenik Gradske uprave Nikola Ilić, koji je ispred zgrade Grada ošamario romskog dečaka, primenom instituta oportuniteta, odlaganja krivičnog gonjenja, uplatiće 30.000 dinara u humanitarne svrhe, saznaju Kolubarske.rs.

 

Taj institut javni tužilac može da primeni za određena krivična dela za koja je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina. Kako nam je potvrđeno, na krivičnu prijavu za nasilničko ponašanje, koju je krajem jula podnela valjevska policija protiv Nikole Ilića, Osnovno tužilaštvo je primenilo institut oportuniteta, tako da će krivična prijava biti odbačena ukoliko Ilić kaznu od 30.000 dinara uplati u roku koji ne može biti duži od godinu dana.  

 

Odlaganje krivičnog gonjenja nije primenljivo za sva krivična dela za koja je propisana kazna zatvora do pet godina, ukazali su pravnici. "Oportunitet je moguće primeniti samo kada je reč o situacionim krivičnim delima, kao što je ugrožavanje bezbednosti javnog saobraćaja, s tim što je njegova primena isključena kod alkohola, crvenog svetla i pešačkog prelaza".

 

Protiv Nikole Ilića službenika Gradske uprave, koji je u radno vreme ispred zgrade Grada ošamario romskog dečaka koji je svirao harmoniku, podneta je i prekršajna prijava zbog "vršenja nasilja nad drugim i narušavanja javnog reda". Kako Kolubarske.rs saznaju u Prekršajnom sudu, postupak nije okončan, Nikola Ilić je saslušan, a poziv na saslušanje upućen je i romskom dečaku.

 

Incident se dogodio 21. jula, a po izjavi dečaka, koji je često sedeo ispred gradske kuće i svirao harmoniku, službenik mu je najpre pretio, rekavši da će "polupati i njega i harmoniku", a potom ga je ošamario.

Protiv Nikole Ilića službenika Gradske uprave nije pokrenut disciplinski postupak i pored toga što se incident dogodio u radno vreme ispred gradske kuće. Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović za Kolubarske.rs je rekao da će "sačekati da nadležni državni organi najpre urade svoj posao i da taj predmet, odnosno da taj incident bude kvalifikovan kao prekršaj ili kao kazneno delo, pa će onda i gradsko rukovodstvo preduzeti one mere koje su u skladu sa zakonom".

Nezvanično saznajemo da je načelnik jedne od dve grdske uprave Aleksandar Vujić Subotić, odmah nakon incidenta pokrenuo disciplinski postupak protiv Nikole Ilića, međutim na zahtev gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića od toga je odustao.

 

Nikola Ilić je bio član SDPS, stranke Rasima Ljajića, koju je po tvrdnji rukovodstva valjevskog odbora napustio nakon incidenta.

 

Podsećamo, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nenad Ivanišević osudio je napad službenika Gradske uprave u Valjevu na desetogodišnjeg dečaka romske nacionalnosti, kojem je pretio i na kojeg je fizički nasrnuo, istakavši da službenik mora preuzeti odgovornost za svoj postupak.

"Svaki napad na bilo kog građanina Srbije po osnovu porekla, etničke ili religijske pripadnosti biće najstrože sankcionisan", rekao je Ivanišević, koji je i predsednik Vladinog Saveta za unapređenje položaja Roma i sprovođenje Dekade uključivanja Roma.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 15 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...