Otpadaju delovi krova na zgradi u Kolubari 2 (foto: Đorđe Đoković)
Otpadaju delovi krova na zgradi u Kolubari 2 (foto: Đorđe Đoković)
06.12.2016, 09:53

„Opasnost od pada dela krova“

č: | fb:

Bar po onome što se može videti na licu mesta, čini se da je došlo vreme i za sanaciju stambenih zgrada u Naselju oslobodioci Valjeva. U delu grada gde su stambene zgrade građene osamdesetih godina prošlog veka zub vremena je već učinio svoje. Sa pojedinih zgrada počeli su da otpadaju delovi krovne konstrukcije, a osim toga ima i zgrada koje prokišnjavaju, što stvara dodatni problem žiteljima ovog naselja.

Upozorenje

Upozorenje (Foto: Đorđe Đoković)

"Trenutno u naselju na tri ili četiri zgrade je došlo do oštećenja krovne konstrukcije i da dolazi do njenog otpadanja. Komunalna inspekcija je izašla na teren i postavljena su upozorenja da je uz zgradu opasno prolaziti zbog pada delova krovne konstrukcije. Stanarima je naloženo da saniraju nastala oštećenja. Pored ovoga u naselju sigurno ima osam zgrada prokišnjavanjavaju ali su stanari u pojedinim ulazima dobro organizovani i oni su već rešili taj problem'', kaže Todor Dugošija, predsednik MZ ''Naselje oslobodioci Valjeva''.

Dugošija dodaje i da problema ima na samim fasada ''na dve stambene zgrade došlo je do pucanja fasadnih cigli, od vrha do samih temelja, i to može dovesti do ispadanja cigli''.


Sanacija krova i drugi radovi na stambenim zgradama su obaveza vlasnika stanova. U Mesnoj zajednici kažu da je problem stanara to što su ti radovi skupi i što je teško pronaći firme koje bi radile na velikim visinama.

Otpadaju delovi krova na zgradi u Kolubari 2

Otpadaju delovi krova na zgradi u Kolubari 2 (Foto: Đorđe Đoković)


Prema ranijim najavama od naredne godine, ako bude usvojen Predlog zakona o stanovanju, stanari će morati više da se brinu o zgradama u kojima stanuju ili će morati da angažuju upravnika.

''Prema predlogu novog zakona za ovakve radove moraće da se pronađe procenitelj nastale štete, zatim raspiše tender za izbor izvođača radova što će po mom mišljenju usporiti radove ali bi u narednom periodu sve to moglo da bude mnogo bolje'', ocenjuje Dugošija.

Tri ključne novine koje donosi Predlog zakona o stanovanju su da će svaka zgrada morati da ima svog upravnika, svi stanari će imati obavezu da plaćaju održavanje, a staodavci neće moći da izbegnu porez na iznajmljivanje stana.

Ovim zakonom predviđeni su i hitni radovi na održavanju stambene zgrade koje preuzima jedinica lokalne samouprave. Kako je objašnjeno to su radovi koji su u javnom interesu odnosno radovi hitnih intervencija na stambenim zgradama, stambeno – poslovnim zgradama, poslovnim zgradama, zgradama javne namene ili zgradama kulturnim dobrima, u slučaju kada nadležni subjekt nije izvršio potrebne radove, a neizvođenjem radova mogle bi da nastanu štetne posledice po život ili zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti.

 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 1 sati 36 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 18 sati 41 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara