Pokret Dosta je bilo (foto: Đorđe Đoković)
Pokret Dosta je bilo (foto: Đorđe Đoković)
07.12.2016, 13:32

Protiv suludih subvencija i tajnih ugovora

č: | fb:

okret "Dosta je bilo" kritiovao je republičku vlast zbog toga što je nastavila sa "suludim subvencionisanjem stranih kompanija, sa politikom potpisivanja tajnih ugovora, predugovora i memoranduma uz poruku da će se lako dogovoriti daleko od očiju javnosti, što svakako jeste put u korupciju".

 

Na konferenciji za novinare Pokreta "Dosta je bilo" Željko Trifunović je rekao da su subvencije, kao metod privlačenja stranih investicija radi otvaranja novih radnih mesta i indukcije privrednog razvoja, jedna od najkontroverznijih tema domaće ekonomije posle 2000. godine.

On podseća da su uvedene na inicijativu Mlađana Dinkića s ciljem da se nezaposlenost smanji ispod 12 posto, što se, kako reče, iz nekog razloga nije desilo ni do dana današnjeg. "Vremenom su subvencije rasle i uvek su bile sastavni deo predizbornih radnji i sredstvo promocije svake vlasti", smatra Trifunović.

 

Pokret "Dosta je bilo" smatra da se, davanjem subvencija stranim investitorima, vodi suluda ekonomska politika jer se na taj način guše domaća porodična preduzeća koja u Srbiji zapošljavaju mnogo veći broj ljudi od subvencionisanih firmi.

 

"Takođe, svedoci smo da je ova vlast smanjila plate i penzije, dok je od 2014. godine mnogostruko uvećala subvencije stranim investitorima pa tako imamo za dve godine najmanje sedam slučajeva da su stranim investitorima date subvencije od 10.000 do čak 60.000 eura po jednom zaposlenom", navodi Trifunović.

 

Otuda ne čudi što umesto "srednje klase zaposlenih, dobijamo klasu robova".

 

"Kad već oni nas nisu pitali, onda ćemo mi njih da pitamo", kaže Đorđe Petković i postavlja nekoliko pitanja.

 

Prvo, zbog čega daju subvencije kompaniji gde je plata u proizvodnji daleko ispod republičkog proseka, zašto Ministar privrede ili bilo ko drugi, u ime države Srbije, sa stranim kompanijama potpisuje tajni memorandum i bilo kakav drugi tajni dokument ako je sve to za naše dobro? 

Zatim, koliko će novca iz državne kase biti izdvojeno za svako novootvoreno radno mesto u toj kompaniji, kao i šta tačno piše u Memorandumu koji je potpisala Vlada Republike Srbije sa kompanijom Gorenje?

Pokret "Dosta je bilo" traži i odgovor na pitanje koliko je novca iz državne kase do sada dato kompaniji Gorenje po osnovu novootvorenih radnih mesta, po osnovu ugovora o refundaciji troškova za izgrađenu infrastrukturu, po osnovu ugovora o zajedničkom investiranju i svih drugih ugovora na osnovu kojih je iz državne kase isplaćivan novac ovoj kompaniji? I konačno, za koliko novca je oštećena kasa Valjeva zbog povlastica datih Gorenju po kojima ne plaća komunalne takse i poreze?

 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 12 sati 2 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 1 dan 5 sati

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara