Stipendisti (foto: Đorđe Đoković)
Stipendisti (foto: Đorđe Đoković)
14.12.2016, 12:16

Grad Valjevo stipendira 56 romskih učenika i studenata

č: | fb:

Grad Valjevo će u ovoj školskoj godini sa 1,1 milion dinara stipendirati 56 učenika i studenata romske nacionalnosti, kojima su juče u gradskoj kući uručena rešenja za stipendije. Četvoro učenika osnovnih škola biće stipendirano sa po 3. 000 dinara, 45 srednjoškolaca sa po 3.500 dinara i sa po 6.000 dinara sedam studenata.

 

Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja Roma u Valjevu usvojen je pre pet godina i od tada svake godine Grad Valjevo povećava sredstva za podsticaj obrazovanja Roma. U godini kada je počeo da se realizuje Lokalni akcioni plan bilo je 20 srednjoškolaca i četvoro studenata, dok je ove školske godine četvoro osnovaca, 45 srednjoškolaca i sedmoro studenata.

Radioca Rstić

Radioca Rstić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Predsednik Komisije za praćenje i implementaciju dekade Roma Radoica Rstić kaže da je Komisija izmenila kriterijume za stipendiranje učenika i studenata u delu koji se odnosi na prosek u školi.

"Prosek ocena je do ove godine za srednjoškolce bio 3,51 ili vrlo dobar uspeh. Ove godine smo odlučili da isključimo prosek i da svaki učenik romske nacionalne manjine koji upiše srednju školu, dobije stipendiju u visini od 3.500 dinara, u trajanju od deset meseci. Primetili smo da je prošle godine bio manji broj učenika koji upisiju srednju školu i na taj način smo hteli da ih dodatno motivišemo. Ove godine stipendiraćemo četvoro učenika osmog razreda, koji imaju prosek veći od 3,51", rekao je Rstić. On je dodao da će osnovcima i srednjoškolcima biti isplaćene tri zaostale stipendije od septembra meseca.

 

Rstić smatra da će kroz stipendije motivisati romsku zajednicu da se školuje, da vode decu u školu, kako bi ta deca sutra imala zanimanje, jer će tada lakše dolaziti do posla, a samim tim neće biti socijalni slučajevi.

"Zapamtite deco, obrazovanje je nešto što ulažete u budućnost i drago mi je što vas danas vidim u ovolikom broju, a nadam se da će vas iduće godine biti još više", poručio je Rstić stipendistima.

 

Stipendisti u Gradskoj upravi

Stipendisti u Gradskoj upravi (Foto: Đorđe Đoković)

Najavljeno je da će u gradskoj kasi sledeće godine u okviru Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja Roma u Valjevu usvojen biti izdvojeno duplo više novca 2,2 miliona dinara što će, kako je rečeno, omogućiti da se realizuju brojne aktivnosti.

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 3 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 20 sati 4 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara