Gradska uprava i Trg (foto: Đorđe Đoković)
Gradska uprava i Trg (foto: Đorđe Đoković)
13.01.2017, 08:13

U prošloj godini zaposleno 136 radnika u javnom sektoru

č: | fb:

U Vidraku, Vodovodu i Gradskoj upravi u prošloj godini zaposleno je 136 radnika, najviše 89 u Vidraku, i to po osnovu ugovora o povremenim i privremenim poslovima, na određeno vreme zbog povećanog obima posla i na osnovu ugovora o javnim radovima. U Vodovodu je posao na određeno vreme dobilo 26 radnika, dok je u Gradskoj upravi po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova angažovan 21 radnik.

 

Među novozaposlenima nisu oni koji su dobili posao na određeno ili neodređeno u Gradskoj upravi, podatke o tome tek treba da dobijemo. Među novozaposlenima najviše ih je iz SNS-a, značajno manje iz SPS-a, dok su malobrojni oni koji ne pripadaju ni jedoj od vladajućih partija. Među novozaposlenima su i žena funkcionera SNS-a, odbornica i sekretar GrO SNS-a i bivši potpredsednik SNS-a.

 

U Vidraku od početka godine 89 radnika

 

U Vidraku je u prošloj godini angažovano 89 radnika, a samo za četiri meseca, u avgustu, septembru, oktobru i novembru, od imenovanja nove direktorke Slađane Marković (SNS), zaposleno je 22 radnika po osnovu ugovora o radu na određeno vreme, zbog povećanog obima posla. Najviše radnika, njih 67 je angažovano na osnovu ugovora o javnim radovima i to najduže na tri meseca u periodu od januara do juna, i sa njima ugovor nije produžen.

 

12 ugovora je sklopljeno u jednom danu 1. novembra. Od 45 zaposlena radnika, za njih 28 nisu produženi ugovori.

 

Uvidom u ugovore, koje su potpisali angažovani radnici i Vidrak u avgustu, septembru, oktobru i novembru, i uvidom u spisak članova SNS-a, uočljivo je da su među zaposlenima najbrojniji naprednjaci.

 

Odgovarajući po zahtevu Kolubarskih.rs za pristup informacijama od javnog značaja o broju novozaposlenih u Vidraku, direktorka Slađana Marković naglašava da od kada je ona direktor, osim radnog angažovanja po osnovu ugovora o radu na određeno vreme, nije bilo radnog angažovanja po drugim vrstama ugovora.

 

U Vodovodu zaposleno 26 radnika

 

U Vodovodu je, od početka godine do sredine decembra, na određeno vreme zaposlen 21 radnik i još petoro je angažovano na zameni radnika na bolovanju.

 

U odgovoru o broju zaposlenih, koji je Kolubarskim.rs dostavljen krajem novembra iz Vodovoda, a koji je potpisao direktor Đorđe Milanović (SPS), piše da "trenutno nijedno lice nije angažovano po osnovu ugovora o povremenim i privremenim poslovima i da je radno angažovanje prestalo za osmoro zaposlenih".

 

Od osmoro koji su bili angažovani na povremenim i privremenim poslovima, jedino je posao na određeno vreme dobila Marijana Stanojević, odbornica SNS-a u Skupštini grada i sekretar GrO SNS. Za razliku od Vidraka gde je većina novozaposlenih iz SNS-a, u Vodovodu su naprednjaci u blagoj prednosti u odnosu na socijaliste.

 

U Gradskoj upravi zaposlen 21 radnik

 

U Gradskoj upravi je po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova angažovan 21 radnik, s tim što je do novembra većini istekao ugovor, a obnovljen je za njih osmoro.

 

Među zaposlenima u Gradskoj upravi je i Janko Gagić, bivši direktor Vidraka i bivši potpredsednik GrO SNS, sa kojim su za godinu dana sklopljena dva ugovora, za različite poslove i to u dve gradske uprave, u Gradskoj upravi za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove, a potom i u Gradskoj upravi za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove.

 

Inače Janku Gagiću, bivšem direktoru Vidraka isplaćeno je 1,6 miliona dinara iz gradske kase, a Slađani Marković, sadašnjoj direktorki Vidraka, isplaćeno je iz budžeta 1,2 miliona dinara. Oni su tužili Grad jer su nezakonito razrešeni sa funkcije direktora (Gagić Vidraka, a Marković Centra za kulturu), tražeći da im se "nadoknadi materijalna šteta koju su pretrpeli zbog nezakonitog rešenja o razrešenju koje je Skupština grada donela ne sednici 28. februara". 

 

Podaci o novozaposlenim radnicima u Vidraku, Vodovodu i Gradskoj upravi su Kolubarskim.rs dostavljeni po osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, a ne odnose se na decembar, kada je po našim saznanjima bilo novog zapošljavanja posebno u Gradskoj upravi gde su pojedini, kojima je istekao ugovor o privremenim i povremenim poslovima, zaposleni na određeno, pa čak i na neodređeno vreme (uz saglasnost Ministarstva).

 

Uredba o zabrani zapošljavanja

 

Zanimljivo je da su posao u javnim preduzećima i Gradskoj upravi mnogi dobili u godini u kojoj su važile mere štednje, među kojima je jedna od najvažnijih smanjenje broja zaposlenih upravo u javnom sektoru.

 

Premijer Aleksandar Vučić je poručio da neće biti zapošljavanja, posebno ne stranačkog, pa je doneta i uredba o zabrani zapošljavanja, ali koja se odnosi samo na ugovore o radu na neodređeno vreme.

Time su otvorene sve druge mogućnosti da se dođe do posla, poput ugovora na neodređeno vreme i ugovora o povremenim i privremenim poslovima koji u svemu imaju karakter radnog odnosa. Tako su, slučajno ili namerno, date mogućnosti da se zapošljavaju članovi vladajućih stranaka, uz poštovanje vladine uredbe!

 

Aktuelno

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 21 sati 28 minuta

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 4 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu 17.05.2024

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 4 komentara