Crkva Pokrova Presvete Bogorodice (foto: Đorđe Đoković)
Crkva Pokrova Presvete Bogorodice (foto: Đorđe Đoković)
27.01.2017, 09:26

Danas je Savindan

č: | fb:

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Savindan se obeležava u svim školama u Srbiji kao školska slava.

 

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava. Rastko se na Svetoj Gori zamonašio uprkos snažnom protivljenju roditelja koji su mu namenili vladarsku misiju. Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva.

 

"Knjiga solidarnosti"

 

U duhu svetosavlja i dobročinstva koje ono sa sobom nosi, učenici i nastavnici Valjevske gimnazije su organizovali humanitarnu akciju "Knjiga solidarnosti" i prikupili preko 1.500 knjiga lektire za učenike odnovnih škola.

 

Prema najavi iz Valjevske gimnazije, po 100 knjiga biće poklonjeno bibliotekama svih seoskih i gradskih osnovnih škola na teritoriji Valjeva. Plan je da knjige budu uručene posle raspusta, kada bi ekipe Đačkog parlamenta Gimnazije posetile škole i priredeile mali kulturno-umetnički program .

 

"Vama, vašim učenicima i nastavnicima želimo srećnu školsku slavu - svetog Savu i puno uspeha u radu u narednom periodu (profesori književnosti kažu da se po novom pravopisu sveti piše malim slovom)", navodi se u čestitki Valjevske gimnazije.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 7 sati 30 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 7 sati 31 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 2 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara