Crkva Pokrova Presvete Bogorodice (foto: Đorđe Đoković)
Crkva Pokrova Presvete Bogorodice (foto: Đorđe Đoković)
27.01.2017, 09:26

Danas je Savindan

č: | fb:

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Savindan se obeležava u svim školama u Srbiji kao školska slava.

 

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava. Rastko se na Svetoj Gori zamonašio uprkos snažnom protivljenju roditelja koji su mu namenili vladarsku misiju. Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva.

 

"Knjiga solidarnosti"

 

U duhu svetosavlja i dobročinstva koje ono sa sobom nosi, učenici i nastavnici Valjevske gimnazije su organizovali humanitarnu akciju "Knjiga solidarnosti" i prikupili preko 1.500 knjiga lektire za učenike odnovnih škola.

 

Prema najavi iz Valjevske gimnazije, po 100 knjiga biće poklonjeno bibliotekama svih seoskih i gradskih osnovnih škola na teritoriji Valjeva. Plan je da knjige budu uručene posle raspusta, kada bi ekipe Đačkog parlamenta Gimnazije posetile škole i priredeile mali kulturno-umetnički program .

 

"Vama, vašim učenicima i nastavnicima želimo srećnu školsku slavu - svetog Savu i puno uspeha u radu u narednom periodu (profesori književnosti kažu da se po novom pravopisu sveti piše malim slovom)", navodi se u čestitki Valjevske gimnazije.

 

Aktuelno

Konferencija za novinare POKS (foto: POKS)
Nezvanično Pre 8 sati 59 minuta

POKS: vanredni lokalni izbori u Osečini i Ljigu

Od opština Kolubarskog okruga vanredni lokalni izbori biće raspisani jedino u Osečini i Ljigu, u Mionici se "vodi borba između dve frakcije SNS", raduje to što će Valjevo imati lokalne izbore u...  · 1 komentar

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U Domu zdravlja Pre 12 sati 19 minuta

Počela vakcinacija protiv gripa

U Domu zdravlja Valjevo je počela imunizacija protiv sezonskog gripa, koja se sprovoditi radnim danima od 7 do 19 časova u prizemlju Doma zdravlja Valjevo, preko puta glavnog ulaza.