Crkva Pokrova Presvete Bogorodice (foto: Đorđe Đoković)
Crkva Pokrova Presvete Bogorodice (foto: Đorđe Đoković)
27.01.2017, 09:26

Danas je Savindan

č: | fb:

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Savindan se obeležava u svim školama u Srbiji kao školska slava.

 

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava. Rastko se na Svetoj Gori zamonašio uprkos snažnom protivljenju roditelja koji su mu namenili vladarsku misiju. Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva.

 

"Knjiga solidarnosti"

 

U duhu svetosavlja i dobročinstva koje ono sa sobom nosi, učenici i nastavnici Valjevske gimnazije su organizovali humanitarnu akciju "Knjiga solidarnosti" i prikupili preko 1.500 knjiga lektire za učenike odnovnih škola.

 

Prema najavi iz Valjevske gimnazije, po 100 knjiga biće poklonjeno bibliotekama svih seoskih i gradskih osnovnih škola na teritoriji Valjeva. Plan je da knjige budu uručene posle raspusta, kada bi ekipe Đačkog parlamenta Gimnazije posetile škole i priredeile mali kulturno-umetnički program .

 

"Vama, vašim učenicima i nastavnicima želimo srećnu školsku slavu - svetog Savu i puno uspeha u radu u narednom periodu (profesori književnosti kažu da se po novom pravopisu sveti piše malim slovom)", navodi se u čestitki Valjevske gimnazije.

 

Aktuelno

Saop[tenje Pre 1 dan 2 sati

Voda u Kamenici je za piće

JKP Vodovod obaveštava korisnike koji se snabdevaju sa vodovoda Valjevska Kamenica da je voda u distributivnoj mreži za piće i da po svim parametrima odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti...  · 1 komentar

 (foto: )
Bez kraja Pre 22 sati 38 minuta

Neka se vrši pravda, a svet neka propada! Nekad bilo...

Ničeg novog pod kapom nebeskom, nema svrhe lamentirati nad "ludnicom" ili "euforijom", zvanom "Katar!". Viđana je uvek u vreme svetskih i evropskih prvenstava u fudbalu. Nešto manjih u sportovima,...