Automobilna trotoaru u Karađorđevoj (foto: Đorđe Đoković)
Automobilna trotoaru u Karađorđevoj (foto: Đorđe Đoković)
24.02.2017, 08:02

Bahato na behaton

č: | fb:

Za mesec dana komunalni policajci napisali su 32 prekršajna naloga nesavesnim vozačima zbog parkiranja na zelenim površinama i u pešačkim zonama. Saobraćajni policajci napišu dnevno i desetak kazni zbog parkiranja na popločane trotoare.

 

I pored kažnjavanja, mnogi ne mare. Nije ih briga što pešaci ne mogu da prođu zbog parkiranih automobila, što uništavaju behaton ploče i travnjake, i što to može da ih košta od 5.000 do 10.000 dinara koliko iznose kazne za parkiranje na zelenim površinama i pešačkim zonama.

Automobil na pešačkoj stazi u Kolubari 2

Automobil na pešačkoj stazi u Kolubari 2 (Foto: Valjevac)

 

Slika od pre par dana automobila parkiranog nasred pešačke staze u naselju Kolubara 2 je česta u valjevskom najvećem naselju. Komunalni policajci su svakodnevno na terenu upozoravaju, a potom i kažnjavaju, ali naši sugrađani su uporni tako da travnjake, pešačke zone i popločane trotoare redovno koriste kao parking.

 

Načelnica komunalne policije Milica Petković kaže da su prekršaji najčešći i najbrojniji u Kolubari 2, ali vozači svoje automobile parkiraju na zelenim površinama i pešačkim stazama i u naselju Zbratimljeni gradovi, kod "Limenke", u parku na Jadru, Bid zoni, kao i na behaton ploče trotoara u Karađorđevoj ulici.

 

Milica Petković

Milica Petković (Foto: Đorđe Đoković)

Petković podseća da u Zakonu o komunalnoj policiji piše da komunalna policija ima pre svega preventivnu ulogu, što znači prvo upozorenje potom kažnjavanje. Ona dodaje da nije cilj kazniti, nego uticati na sugrađane da ne prave prekršaje, da poštuju zakone i propise, jer jedino tako naš grad može biti uređen.

 

"Uputili smo javni poziv sugrađanima, ne da cinkare komšije, nego da nam prijave prekršaje jer to je jedan od načina da nam pomognu, s obzirom na to da u Valjevu ima devet komunalnih policajaca što je nedovoljno za grad od 90.000 stanovnika i ne možemo biti na svakom mestu u svakom trenutku. Upravo zahvaljujući prijavama sugrađana uspevamo da reagujemo odmah, primoramo nesavesne vozače da pomere svoja vozila sa zelenih površina, uz upozorenje da će sledeći put biti kažnjeni", kaže Petković.

 

Navodi primer Valjevske organizacije potrošača (VAPOT), koja je dobar "saradnik" komunalne policije s obzirom na to da šalje fotografije i prijavljuje prekršaje. "Upravo zahvaljujući njihovim prijavama sve je manje parkiranih automobila na zelenim površinama u naselju Zbratimljeni gradovi", kaže načelnca komunalne policije.

 

Milica Petković dodaje da se jedan broj prijava i zahteva građana odnosi na nepropisno parkiranje na putevima i zelenim površinama koje su u privatnom vlasništvu. "U tim slučajevima ne možemo da intervenišemo, kao ni u slučajevima, a i to su česte prijave, prokišnjavanja ili nekog drugog kvara ustambenim zgradama, a pojedini stanari ne žele da finansiraju radove", navodi Petković

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 5 sati 49 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 2 sati 59 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 5 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara