Skener (foto: Đorđe Đoković)
Skener (foto: Đorđe Đoković)
01.03.2017, 11:54

Novi skener biće dostupan pacijentima za dve nedelje

č: | fb:

Savremeni skener vredan 45 miliona dinara, čiju nabavku je finansiralo Ministarstvo zdravlja, biće dostupan pacijentima najkasnije za dve nedelje, rečeno je danas prilikom posete državnog sekretara Ministarstva zdravlja dr Ferenca Vicka Opštoj bolnici u Valjevu.

 

Skener

Skener (Foto: Đorđe Đoković)

Ovaj savremeni dijagnostički aparat, kako je najavljeno, bolničkim bolesnicima biće dostupan za nedelju dana, a ostalim pacijentima najkasnije za dve nedelje nakon završenih neophodnih merenja i obuke kadra.

 

U pitanju je 80 slajsni skener sa savremenim programima koji omogućuju, pored dosadašnje dijagnostike, i druge usluge, s obzirom na to da novi CT sadrži angio program, a moguće je i praćenje nodusa kod plućnih oboljenja. Načelnica službe radiologije dr Jasmina Kovačević kaže da novi dijagnostički aparat u odnosu na prethodni ima brojne prednopsti.

 

Jasmina Kovačević

Jasmina Kovačević (Foto: Đorđe Đoković)

"Za pacijente je značajno vremensko skraćenje pregleda. Jedna od prednosti ovog aparata jeste i nosivost stola za pacijente. Ranije smo imali problem sa gojaznim pacijentima, tako da oni koji su imali preko 100 kilograma nisu mogli biti pregledani, dok je nosivost ovog stola do 200 kilograma. Ovaj aparat smanjuje dozu zračenja do 40 posto i količinu kontrasta pri pregledu, što je takođe važno za pacijente", kaže dr Kovačević.

Načelnica najavljuje da će vrlo brzo početi zakazivanje pregleda preko integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS-a), čime će biti rešen problem administracije, a termini će biti vidljivi na portalu Moj doktor.

 

Ferenc Vicko

Ferenc Vicko (Foto: Đorđe Đoković)

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Ferenc Vico je podsetio da je preko 130 miliona dinara uloženo u valjevsku zdravstvenu ustanovu sa ciljem da se zdravstvene usluge podignu na nivo kao što su u zdravstvenim centrima u Srbiji.

Najavio je da će se Ministarstvo zdravlja potruditi da u bliskoj budućnosti nabavi još jednu radnu stanicu da bi se kapacitet novog skenera iskoristio u potpunosti. Takođe je najavio da će u nedavno otvorenoj ambulanti u Divcima biti obezbeđen lekar za čije zapošljavanje je Ministarstvo dalo saglasnost i da će uskoro početi izgradnja kuće za potrebe lekara.

 

Opštu bolnicu Valjevoi je pohvalio zbog toga što kao retko koja zdravstvena ustanova u Srbiji ima Centar za vantelesnu oplodnju i angiosalu.

Zoran Đurić

Zoran Đurić (Foto: Đorđe Đoković)

 

V.d. direktora Opšte bolnice dr Zoran Đurić rekao je da je Ministarstvo zdravlja do sada značajna sredstva uložilo u valjevsku bolnicu, i naveo da je samo u prethodna dva dana izdvojeno pet miliona dinara za novi anesteziološki aparat, kao i dva miliona dinara za nabavku dva monitora.

 

Kada je reč o ostalim aparatima, Đurić kaže da "bolnica relativno dobro stoji sa apratima", u funkcij su mamograf, angiosala, magnet koji će ove godine biti servisiran. Dodaje da je Opšta bolnica konkurisala kod Ministarstva zdravlja za sredstva za kupovinu rendgen aparat. Navodi da je upravo jutros stigao još jedan prenosni ultrazvučni aparat, koji će biti instaliran u intenzivnoj jedinici.

Skener

Skener (Foto: Đorđe Đoković)

 

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović, koji je do juče radio kao lekar u Opštoj bolnici, zahvalan Ministarstvu na tome što izdvaja novac za opremanje valjevskih zdravstvenih ustanova, posebno je zahvalan na tome što je Ministarstvo sa 45 miliona dinara finansiralo nabavku savremenog skenera. Obećao je da će Grad nastaviti da pomaže Opštoj bolnici, koja pokriva veliki region, kao što je to već činjeno i u prethodnom periodu.   

 

Opštu bolnicu u Valjevu danas je trebalo da poseti ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar, ali je bio sprečen zbog neodložnih poslova, tako da je to umesto njega učinio državni sekretar Ministartva zdravlja dr Ferenc Vicko.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...