Ambasador BiH u kabinetu gradonačelnika Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
Ambasador BiH u kabinetu gradonačelnika Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
09.03.2017, 13:50

Putna konekcija Beograda i Sarajeva preko Valjeva

č: | fb:

Izvesno je da će doći do spajanja i to modernim putem Beograda i Sarajeva samo je pitanje koliko brzo, a to zavisi od nas, rekao je abasador BiH u Srbiji Lazar Mirkić prilikom današnje posete Valjevu.

 

Dodao je da su obe strane "iskazale interes, a to podrazumeva da svaka zemlja na svojoj teritoriji definiše trase koje bi se usaglasile kako ne bi bile slepa ulica nego bi povezivale dve države". 

Lazar Mirkić

Lazar Mirkić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ambasador je sa gradskim rukovodstvom razgovarao pre svega o izgradnji saobraćajne infrastrukture ili, kako je rekao "putne konekcije Beograda i Sarajeva", ali i o privrednim i turističkim potencijalima dve republike i mogućim poljima saradnje.

 

"Sada se u svetu poklanja veliki značaj turističkoj privredi. Mi se sve više i više povezujemo sa mnogoljudnim zemljama, čiji stanovnici žele da dođu na ove naše prostore i posete brojne znamenitosti koje su njima interesantne, kulturno-istorijske spomenike, kao i pirodna bogatstva. Jedna od, za njih, zanimljivih destinacija je upravo od Beograda do Sarajeva ili, kako su je neki nazvali, ’put Valtera’. To bi privuklo veliki broj turista iz Kine, posebno nakon uspostavljanje direktne avio linije Beograd-Peking. Ideja je da pod istim viznim režimom turisti iz Kine, Indije, Japana i drugih istočnih zemalja obiđu ceo ovaj region", rekao je Mirkić.

 

Ambasador smatra da je spajanje Valjeva sa koridorom 11, izgradnjom brze saobraćajnice M4, bitno za Bosnu i Hercegovinu, "otuda naša želja da se konektujemo na tu saobraćajnicu, koja bi BiH povezivala i sa drugim koridorima".  

 

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je rekao da ima informacije da će biti obezbeđen kredit za finansiranje radova na izgradnji puta M4 ili brze saobraćajnice koja će spojiti Valjevo i Koridor 11. On nije saopštio detalje o tome kada bi radovi počeli i sa koliko novca će biti finansirani, rekavši da se očekuje potvrda ministarke Ministarstva građevinarstva, saobraćaj i infrastrukture Zorane Mihajlović.

 

"Pored izgradnje ove saobraćajnice, jednako su važni i radovi na pruzi Beograd-Sarajevo koje će finansirati evropski partneri, čiji krak, od Valjeva do Loznice, ide i preko naše teritorije", rekao je Gvozdenović. Dodao je da je "interes Valjeva, koji ima ambiciju da bude dominantan grad u zapadnoj Srbiji, upravo da ima prugu ka Bosni i Hercegovini i to je nešto što je izvesno i što će se u bliskoj budućnosti desiti".

 

Izvesnost izgradnje saobraćajnica i pruge potvrdio je i ambasador Lazar Mirkić, ali je skrenuo pažnju i na značaj usposavljanja saradnje. "S obzirom na to da je sobraćajna veza preko Valjeva najkraći put Sarajeva ka Beogradu, Valjevo bi tu trebalo da nađe svoje mesto. Nama je vaš grad značajan za saradnju i zbog toga što je on industrijski grad, ali i deo regije koja nudi mnogo prehrambenih proizvoda što je za Bosnu interesantno, a vi biste dobili nova tržišta", objasnio je ambasador BiH. 

Ambasador BiH i rukovodstvo Valjeva

Ambasador BiH i rukovodstvo Valjeva (Foto: Đorđe Đoković)

 

Nakon razgovora sa gradskim rukovodstvom ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Lazar Mirkić posetio je preduzeće "Publik" koje je ostvarilo uspešnu ekonomsku saradnju sa Bosnom i Hercegovinom, zatim pogon u izgradnji "Liverpoint", u krugu nekadašnje "Srbijanke", koji će se baviti preradom živinskog mesa i izvozom u Bosnu i Hercegovinu.

Aktuelno

Gradska izborna komisija (foto: Kolubarske.rs)
Lokalni izbori 2024 Pre 22 sati 8 minuta

GIK proglasila sedam izbornih lista

Rok za predaju izbornih lista za lokalne izbore koji se održavaju 2. juna, istekao je u ponoć. Gradska izborna komisija proglasila je sedam izbornih lista za izbore za Skupštinu grada Valjeva.  · 4 komentara

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Hronika Pre 23 sati 33 minuta

Sekirom naneo teške povrede bivšoj partnerki

Valjevska policija je uhapsila S.M. (33) iz Kotešice kod Valjeva zbog sumnje da je bivšoj partnerki M.B. (36) iz Valjeva sekirom zadao više udaraca u glavu i naneo joj teške telesne povrede,...