Bibliotekari (foto: Miroslava Kojić)
Bibliotekari (foto: Miroslava Kojić)
14.04.2017, 10:07

Forum Bibliotekarskog društva Srbije u Valjevu

č: | fb:

U organizaciji Bibliotekarskog društva Srbije (BDS) i Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“, u svečanoj sali Valjevske gimnazije održan je Forum BDS na temu Nabavna politika u javnim  bibliotekama: o javnim nabavkama  praktično.  

 

Reč je, zapravo, o problemima sa javnim nabavkama knjiga, sa čim su suočene biblioteke koje kupuju knjige u vrednosti većoj od 500.000 dinara godišnje. Nabavka koju sprovodi valjevska biblioteka prezentovana je na Forumu BDS u vreme prošlogodišnjeg Sajma knjiga i izazvala je pažnju prisutnih bibliotekara,   izdavača i pisaca.

 

U Valjevu se, ovog aprila, pred predstojeće praznike, okupio brojan bibliotečki svet. Kragujevac, Kikinda, Čačak, Beograd, Ljig, Osečina, Novi Sad, Inđija, Ljubovija, Arilje, Negotin, Smederevo, Kraljevo, Novi Pazar, Lazarevac, Užice i Valjevo imali su svoje predstavnike u direktorima biblioteka i bibliotekarima. Osim predstavnika javnih biblioteka, učestvovali su i bibliotekari iz Biblioteke Matice srpske (nacionalna biblioteka) i iz biblioteke Doma kulture Studentski grad (specijalna biblioteka). Na Forumu je bilo oko 40 bibliotekara iz cele Srbije, iz 17 opština i gradova.

 

Posle pozdravne i uvodne reči direktora Biblioteke, Violete Milošević, u ime domaćina, prisutnima se obratio Bogdan Trifunović, predsednik BDS i direktor biblioteke "Vladislav Petković  Dis" iz Čačka, koji je govorio o aktivnostima Društva u vezi sa mogućnostima izmene pojedinih članova Zakona o javnim nabavkama, kako bi biblioteke bile izuzete iz obaveze sprovođenja javnih nabavki.

 

Ministarstvu kulture i informisanja poslat je prošle godine, posle Foruma BDS na Sajmu knjiga, dopis za zahtevom za izmenama zakona u delu koji se odnosi na kupovinu knjiga za biblioteke, koji je u međuvremenu prosleđen Ministarstvu finansija, kao nadležnom. Očekuje se da na jednoj od sednica Narodne skupštine u prolećnom zasedanju, na dnevnom redu budu i izmene Zakona o javnim nabavkama, da li će biti izmena na zadovoljstvo bibiotekara, ne zna se.

Violeta Milošević

Violeta Milošević (Foto: Miroslava Kojić)

 

Iz Matične biblioteke "Ljubomir Nenadović" Valjevo obratili su se Violeta Milošević, direktor, Josip Gračanin, sistem inženjer i Aleksandar Đurić dipl. ekonomista, službenik za javne nabavke, koji su govorili o iskustvima i prednostima kvalifikacionog  postupka javnih nabavki, koji prolazi kroz dve faze.

 

Valjevska biblioteka odlučila se za kvalifikacioni postupak javne nabavke po uzoru na iskustva evropskih institucija, gde je ovakav model najčešći. Prednost ovog postupka prevashodno je u obezbeđivanju kontinuirane nabavke knjiga u periodu od tri godine, čime se predupređuje kašnjenje u nabavci aktuelnih naslova, kao i efikasno iskorišćenje finansijskih sredstava u toku budžetske godine.

Ovakve nabavke rade se nekoliko puta u toku godine, što ubrzava put novih publikacija do biblioteka i čitalaca. Ova dva momenta, aktuelnost i finansijska efikasnost, za biblioteke su veoma važna, ukoliko se ima u vidu iskustvo iz drugih biblioteka, gde postupak javnih nabavki značajno usporava nabavku knjiga, a da apsurd bude još veći, statistički izveštaji su pokazali da se knjige nabavljaju po višim cenama, jer su distributeri preuzeli znatan deo tržišta od izdavača.

 

Usledila su pitanja i diskusija prisutnih direktora i bibliotekara o pojedinostima ovog modela javnih nabavki knjiga.

U Modernoj galeriji

U Modernoj galeriji (Foto: Miroslava Kojić)

U Muzeju zavičajnih pisaca

U Muzeju zavičajnih pisaca (Foto: Miroslava Kojić)

 

Posle radnog dela, bibliotekari su posetili Modernu galeriju i izložbu slika Ljube Popovića, postavljenu pre nekoliko dana. Muzej zavičajnih pisaca bio je sledeća destinacija gostiju iz raznih krajeva Srbije, gde su ih "dočekali" prota Mateja Nenadović, Ljubomir Nenadović, Milovan Glišić, Nikolaj Velimirović, Desanka Maksimović, Petar Pajić, Matija Bećković i Radovan Beli Marković. Boravak poslenika bibliotečke struke u Valjevu završen je razgledanjem postavke "Valjevska bolnica" u Istorijskom arhivu.

 

 

Aktuelno

Konferencija za novinare - Džez fest (foto: Kolubarske.rs)
Od 16. do 18. maja Pre 1 sati 36 minuta

Jubilarni 40. Džez festival - Spektakl za oči, uši i dušu

Jubilarni 40. Džez festival biće održan u Valjevu od 16. do 18. maja. Koncert jedne od najvećih svetskih zvezda kanadskog džez muzičara Đina Vanelija biće u Omni centru 16. maja od 21 čas. U petak...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 sati 36 minuta

Pokušao da opljačka menjačnicu

Policija u Ljigu je uhapsila D. Đ. (2003) iz okoline Kosjerića. On se sumnjič da je u petak u prepodnevnim satima pištoljem pretio radnici u menjačnici, nakon čega je ona aktivirala alarm.

Toplana  (foto: Đorđe Đoković)
Na sajtu Grada Pre 23 sati 4 minuta

Anketa o kvalitetu grejanja

Na sajtu grada Valjeva objavljen je oglas JKP "Toplana Valjevo" kojim se korisnici usluga ovog javnog preduzeća pozivaju da se, popunjavanjem ankete, izjasne o kvalitetu grejanja za sezonu 2023/2024.  · 3 komentara