Dacie Gradske uprave (foto: Kolubarske.rs)
Dacie Gradske uprave (foto: Kolubarske.rs)
26.04.2017, 10:45

Da li je namešten tender i za kupovinu policijskih automobila?

č: | fb:

Grad Valjevo kupuje pet novih automobila za potrebe Policijske uprave Valjevo i za to je izdvojeno devet miliona dinara. Poput nedavne kupovine pet automobila za potrebe Grada, kada je u konkursnoj dokumentaciji za javnu nabavku do detalja opisano kakva vozila su potrebna, tako je i ovaj put do detalja opisano kakva vozila su potrebna valjevskoj policiji.

 

Sudeći po precizno navedenim dimenzijama automobila, karakteristikama motora i opisu enterijera, nameće se zaključak da će za potrebe valjevske policije biti kupljene tri bele "dacie duster" benzinci, jedna luksuzna, takođe bela, "dacia duster" dizel i jedan "reno megan grandtour", koji košta oko 16.000 evra.

 

reno megan grandtour

reno megan grandtour (Foto: renault.rs)

U tehničkoj specifikaciji za kupovinu pored detaljno navedenih dimenzija automobila, karakteristika motora, nivoa opreme, precizanog opisa enterijera,navedeno je i da automobil, za potrebe policije, obavezno treba da ima isofix sistem za pričvršćivanje dečjeg sedišta na bočnim sedištima pozadi.

Takođe u tehničkoj specifikaciji za kupovinu jednog od pet vozila, navedeno je da vozilo mora da ima luksuzni nivo opreme, poput multimedijalnog sistema koji uglavnom kupuju kupci sa "dubokim džepom".

 

Sudeći po konkursnoj dokumentaciji za javnu nabavku automobila za potrebe Policijske uprave, i precizno navedenim parametrima u tehničkoj specifikaciji, valjevskoj policiji je neophodan i "reno megan grandtour".

 

I ovom javnom nabavkom favorizuje se jedan dobavljač, tačnije prodavac vozila marke "dacia", što se vidi iz tehničke specifikacije gde su istaknuti neki parametri koje imaju jedino i isključivo rumunska vozila i vozila iz grupacije "reno".

 

Devet miliona dinara ne za šest nego za pet policijskih automobila

 

Prvobitno je bilo planirano da će od sredstava uplaćenih u gradsku kasu po osnovu naplate saobraćajnih prekršaja, koji su napravljeni na teritoriji Valjeva, devet miliona dinara biti potrošeno za kupovinu šest automobila za potrebe Policijske uprave Valjevo.

Međutim, zbog izbora vozila koja koštaju ukupno oko 72.000 evra, nije bilo dovoljno para i za šesti automobil, pa je javna nabavka raspisana za pet precizno opisanih vozila.

 

I ovaj put kao i početkom marta, kada je Grad raspisao javnu nabavku za kupovinu pet automobila sa preciznim opisom željenih automobila, eliminiše se konkurencija ponuđača i tako poništava smisao Zakona o javnim nabavkama.

 

Aktuelno

Konferencija za novinare POKS (foto: POKS)
Nezvanično Pre 10 sati 22 minuta

POKS: vanredni lokalni izbori u Osečini i Ljigu

Od opština Kolubarskog okruga vanredni lokalni izbori biće raspisani jedino u Osečini i Ljigu, u Mionici se "vodi borba između dve frakcije SNS", raduje to što će Valjevo imati lokalne izbore u...  · 1 komentar

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U Domu zdravlja Pre 13 sati 42 minuta

Počela vakcinacija protiv gripa

U Domu zdravlja Valjevo je počela imunizacija protiv sezonskog gripa, koja se sprovoditi radnim danima od 7 do 19 časova u prizemlju Doma zdravlja Valjevo, preko puta glavnog ulaza.