Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
04.05.2017, 06:56

U Valjevu preko 10.000 siromašnih

č: | fb:

Prema evidenciji Centra za socijalni rad broj korisnika socijalne pomoći u Valjevu skoro je dupliran, a glavni razlog za to je teška ekonomska situacija. Posebno je povećan broj korisnika jednokratne socijalne pomoći, piše u izveštaju o radu Centra za socijalni rad.

 

Na kraju prošle godine bilo je 10.072, dok je 2015. godine ne evidenciji Centra za socijalni rad bilo 5.407 korisnika socijalne pomoći. 

 

Među korisnicima socijalne pomoći najbrojnija je kategorija odrasli, njih 6.652 i to starosti od 26 do 64 godina. Značajno je povećan i broj dece i mladih do 17 godina, tako da je na evidenciji Centra za socijalni rad 2.147 najmlađih sugrađana.

 

Prošle godine prvi put je u registar korisnika socijalne pomoći upisano 4.702 osobe, među kojima je blizu hiljadu dece i mladih. Kako je obrazloženo u izveštaju Centra za socijalni rad, deca se javljaju kao članovi porodica koje su ostvarile pravo na stalnu novčanu pomoć ili kao počinioci prekršajnih ili krivičnih dela. Ima i dece korisnika socijalne pomoći čiji se roditelji spore oko roditeljskog prava. 

Kada je reč o odraslima najveći broj njih se javlja radi zadovoljenja osnovnih egzistencijalnih potreba, dok starije osobe uglavnom traže tužu negu i pomoć. 

 

U poslednjih pet godina značajno je povećan broj korisnika socijalne pomoći u Valjevu. Prema evidenciji Centra za Socijalni rad od 2012. do 2015. godine broj siromašnih sugrađana se kretao između četiri i pet hiljada, da bi u prošloj godini dostigao cifru od preko deset hiljada. 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 16 sati 4 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 16 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 10 komentara