Registracija Prijava preko FB
Klizište na putu Poćuta-Bebića Luka (foto: Đorđe Đoković)
Klizište na putu Poćuta-Bebića Luka (foto: Đorđe Đoković)
05.07.2017, 06:59

Na korak od još jedne turističke destinacije Valjevskog kraja

č: | fb:

Završeni su radovi na sanaciji velikog klizišta i oštećenja na lokalnom putu od Poćute do Bebića Luke, nastalih još pre tri godine u majskim poplavama, a afaltiran je i deo puta koji vodi do manastira Pustinja.

Zoran Trifunović

Zoran Trifunović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Načelnik Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Zoran Trifunović kaže da su radovi koštali 8,3 miliona dinara. Najavljuje da će do kraja godine na ovoj deonici puta uz klizište biti urađene bankine, postavljena, najverovatnije, zaštitna mreža i posađeno drveće kako se ne bi osipala zemlja prilikom obilnih padavina.

Dodaje da je asfaltiran i prilazni put do manastira Pustnja u dužini od 480 metara, a vrednost radova je 2,5 miliona dinara.

Manastir Pustinja

Manastir Pustinja (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ovi radovi su značajni pre svega za žitelje sela podno Medvednika, ali su važni i za razvoj turizma s obzirom na to da su posebni i turistima naročito zanimljivi manastir Pustinja, koji potiče iz 11. veka, i Bebića Luka sa autentičnim starim seoskim kućama, a planinarima i sportistima vrhovi Medvednika i stena Grdoba, koja je jedinstveno prirodno penjalište u Srbiji.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić najavljuje i asfaltiranje puta od Bebića Luke do Doma na Medvednika. Dužina te deonice je 6,8 kilometara i jedan deo je asfaltiran, preostalo je da se uradi još 3,5 kilometara i to bi trebalo da bude završeno u narednih godinu dana.

 

Dom na Medvedniku je u vlasništvu Krušika koji će taj objekat uskoro rekonstruisati, dok se radovi na školi u Bebića Luci, koja se skoro srušila, privode kraju.

 

"Reknstruisana je škola u Bebića Luci čime je zaustavljeno njeno propadanje. Prema projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture objekat će biti adaptiran u školu u prirodi, a pored njega u dvorištu biće izgrađeno konačište za decu koja tu budu boravila", najavio je Jeremić.

 

Škola u Bebića Luci

Škola u Bebića Luci (Foto: Đorđe Đoković)

On dodaje da je cilj gradske vlasti da u naredne dve godine od ovog kraja - Medvednika, Bebića Luke, manastira Pustinja, uključujući i atraktivnu stenu za penjanje Grdobu, napravi značajnu turističku destinaciju valjevskog kraja.

Aktuelno

Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
U slučaju Vujić Subotić i još devet osoba Pre 1 dan 5 sati

Viši sud vratio i treću dopunu dopunjene optužnice

I treća dopunjena verzija optužnice protiv Aleksandra Vujića Subotića, bivšeg načelnika Gradske uprave, i još devet osoba, vraćena je na dopunu, jer je “potrebno bolje razjašnjenje stanja stvari da...  · 7 komentara