Registracija Prijava preko FB
Klizište na putu Poćuta-Bebića Luka (foto: Đorđe Đoković)
Klizište na putu Poćuta-Bebića Luka (foto: Đorđe Đoković)
05.07.2017, 06:59

Na korak od još jedne turističke destinacije Valjevskog kraja

č: | fb:

Završeni su radovi na sanaciji velikog klizišta i oštećenja na lokalnom putu od Poćute do Bebića Luke, nastalih još pre tri godine u majskim poplavama, a afaltiran je i deo puta koji vodi do manastira Pustinja.

Zoran Trifunović

Zoran Trifunović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Načelnik Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Zoran Trifunović kaže da su radovi koštali 8,3 miliona dinara. Najavljuje da će do kraja godine na ovoj deonici puta uz klizište biti urađene bankine, postavljena, najverovatnije, zaštitna mreža i posađeno drveće kako se ne bi osipala zemlja prilikom obilnih padavina.

Dodaje da je asfaltiran i prilazni put do manastira Pustnja u dužini od 480 metara, a vrednost radova je 2,5 miliona dinara.

Manastir Pustinja

Manastir Pustinja (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ovi radovi su značajni pre svega za žitelje sela podno Medvednika, ali su važni i za razvoj turizma s obzirom na to da su posebni i turistima naročito zanimljivi manastir Pustinja, koji potiče iz 11. veka, i Bebića Luka sa autentičnim starim seoskim kućama, a planinarima i sportistima vrhovi Medvednika i stena Grdoba, koja je jedinstveno prirodno penjalište u Srbiji.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić najavljuje i asfaltiranje puta od Bebića Luke do Doma na Medvednika. Dužina te deonice je 6,8 kilometara i jedan deo je asfaltiran, preostalo je da se uradi još 3,5 kilometara i to bi trebalo da bude završeno u narednih godinu dana.

 

Dom na Medvedniku je u vlasništvu Krušika koji će taj objekat uskoro rekonstruisati, dok se radovi na školi u Bebića Luci, koja se skoro srušila, privode kraju.

 

"Reknstruisana je škola u Bebića Luci čime je zaustavljeno njeno propadanje. Prema projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture objekat će biti adaptiran u školu u prirodi, a pored njega u dvorištu biće izgrađeno konačište za decu koja tu budu boravila", najavio je Jeremić.

 

Škola u Bebića Luci

Škola u Bebića Luci (Foto: Đorđe Đoković)

On dodaje da je cilj gradske vlasti da u naredne dve godine od ovog kraja - Medvednika, Bebića Luke, manastira Pustinja, uključujući i atraktivnu stenu za penjanje Grdobu, napravi značajnu turističku destinaciju valjevskog kraja.

Aktuelno

Protesti ispred Skupštine Srbije (foto: skrinšot)
Trupni portret Pre 8 sati 9 minuta

Čiji su huligani na protestima

Sve je počelo utorak, nakon direktnog obraćanja Predsednika gospodina preko Javnog servisa. Predsednik gospodin je za vikend najavio policijski čas, jerbo građani nisu bili dobri. O ličnoj...  · 8 komentara