Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
06.07.2017, 07:01

99 donatora SNS iz Valjeva

č: | fb:

Godinu dana gradske vlasti obeležilo je trošenje novca na trivijalne stvari, poput kupovine automobila, reprezentacije i neuspešnih turističko- privrednih manifestacija, dok su zapošljavanje, oživljavanje privrede i poljoprivrede ostali na poslednjem mestu, smatra Pokret "Dosta je bilo".

 

Odbornica Pokreta "Dosta je bilo" u Skupštini grada Snežana Spajić kaže da je u gradskom budžetu, kao i prošle godine, opredeljeno 15 miliona dinara za podsticaj zapošljavanja što je malo, pa čak i u odnosu na druge gradove.

 

Navodi primer Šapca koji je opredelio 73,1 milion dinara za 1000 novih radnih mesta kroz devet različitih programa, kao i primer Čačka koji je izdvojio 38 miliona dinara u budžetu za podsticaj zapošljavanja.

 

- I dok su mnogi sugrađani bez posla i na ivici egzistencije, a broj korisnika socijalne pomoći se povećava, gradsko rukovodstvo troši novac za kupovinu 11 ili više automobila i ulaže 30 miliona dinara u "Gradsku kuću" da bi gradonačelnik, njegov zamenik, i još ne znam ko, dobili kancelarije, koje iskreno rečeno nisu ni potrebne - kaže Spajić.

Snežana Spajić

Snežana Spajić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ona je skrenula pažnju na partijska zapošljavanja, rotiranje kadrova koalicije na vlasti, kao i na podatak da su mnogi, koji su dobili posao, funkciju ili članstvo u nekom odboru, bili "donatori" predsedničke kampanje.

 

Ovu vlast odlikuje i to što u nadzorne odbore i komisije postavlja iste ljude.

 

- To verovatno znači da nemamo stručna lica za neke oblasti, ali imamo stručnjake za više oblasti. Ne zaboravimo da su gradske komisije i nadzorni odbori plaćena mesta i da su ih popunili većinom partijski kadrovi. Imamo primer vlasnika Studija M koji je stručnjak za mnoge oblasti i član više komisija. Tako su zbog njega proširene komisije za Divčibare i Tešnjarske večeri. On je javno u emisiji na jednoj TV stanici priznao da Di Fes nije dobro urađen i da su imali mnogo propusta. Za takvu lošu organizaciju ove godine je nagrađen sa duplo više novca iz budžeta nego prošle godine, a dobio je i novac za nekoliko projekata u kulturi i ko zna za šta još – tvrdi Spajić.

 

Dodaje da je posebna priča to što je žena plaćenog člana Gradskog veća Andre Savčića postavljena za v. d. direktora Arhiva i to bez položenog arhivističkog ispita i bez pet godina radnog iskustva, a na direktorsku funkciju je došla sa mesta gde je primljena na određeno vreme.

 

- Većina tih kadrova su bili donatori kandidata SNS na predsedničkim izborima koji su plaćali po 40.000 dinara. Na spisku donatora se nalaze neki odbornici, neki pomoćnici gradonačelnika, direktori pojedinih javnih preduzeća, načelnici nekih odeljenja Gradske uprave, kao i članovi njihovih porodica. Prema podacima Agencije za korupciju, na spisku je 99 osoba koje su donirale skoro četiri miliona dinara i to svi po 40. 000 sem jedne osobe koja je dala 6.000 dinara - kaže Snežana Spajić.

 

Odbornica Pokreta "Dosta je bilo" pita da li je to članove SNS kvalifikovalo za funkcije koje obavljaju i da li je to razlog za dobijanje sredstava za projekte? 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 14 sati 3 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 11 sati 13 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 14 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara