Odbornici SPS i SNS (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Odbornici SPS i SNS (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
15.07.2014, 12:41

Fudbalska fuzija uvod u koaliciju?

č: | fb:

Sinoćna fuzija valjevskih fudbalskih klubova Budućnosti i Krušika u srpskoligaški FK Budućnost – Krušik mnogima je signal o mogućoj koaliciji SPS – SNS na gradskom nivou. Ponajpre zbog toga što je u skupštini novog kluba po 15 delegata iz Budućnosti, koju vode socijalisti, i Krušika, sa naprednjacima na čelu. A i upravni odbor je slično sastavljen, a po „duplom ključu“ međusobne kontrole birani su i funkcioneri.

Dokaz više, narodni poslanik naprednjaka, ginekolog dr Slobodan Gvozdenović, član je Upravnog odbora novog kluba, kao i socijalista Đorđe Pavlović, direktor JKP Vodovod, aktuelni predsednik ORK Metalac!

Posle februarskog prevrata, kada su naprednjaci iz gradske vlasti počišćeni u počep, SPS fura vlast sam, a SNS uporno zagovara vanredne lokalne izbore osporavajući legitimitet heterogene koalicije „grupa privatnika iz malih stranaka, grupa i (novokomponovanih) udruženja građana“. 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, SPS je na najvišem stranačkom nivou pokušavao da rehabilituje valjevsku koaliciju sa SNS, zbog toga je ovde najverovatnije dolazio i Žarko Obradović (SPS), ali je „stvar zaleđena“ do rane jeseni i okončanja godišnjih odmora. Prevedeno na srpski, naprednjaci neće u koaliciju sa socijalistima nigde u ovom delu zapadne Srbije s obzirom na to da, pored Valjeva, slične probleme (sa SPS) imaju i u Šapcu i Loznici. Pozivanje na sezonu godišnjih odmora samo je vešt politički manevar u iščekivanju odluka „više pretpostavljene komande“, moguće i samog državnog vrha, o tome da li će, kada, i na kom nivou, biti lokalnih izbora u Srbiji.

Osim naprednjaka, lokalne izbore u Valjevu ne priželjkuje niko drugi. Svi su svesni da bi, na talasu popularnosti dostignute na populizmu Aleksandra Vučića, bili „počišćeni k’o metlom“! A to se, priznaćete, bez „velike nužde“ ne može dozvoliti. Jer, vlast je strast, a prvenstveno mast i slast.

Strah od izbornog poraza dodatno čuva aktuelnu koaliciju na vlasti čak i u situaciji kada je, po svemu sudeći, sa gotovo 28 sigurnih spala na 25 odbornika. Ovo tim pre što je GG Pobeda, ako je verovati obaveštenima, koji imaju insajdera u vrhu „predsedništva koalicije“, pred isključenjem iz podele kolača. To, opet, nikako ne znači da SPS nema dodatni „rezervoar mandata“ za podršku u stani-pani situaciji. Od koga, kako i zbog čega, videće se kada za to dođe vreme. U ovovremenoj Srbiji i Valjevu u njoj ništa nije nemoguće, posebno u politici.

„Politika je đavo!“, rekao je ranih 1990-tih potpisniku ovih redova stari narodni radikal, sada pokojni Kosta Savić iz Donje Toplice, kod Mionice.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 6 sati 43 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 13 sati 40 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 13 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara