Dan kupine (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Dan kupine (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
28.07.2017, 11:38

"Dan kupine" deseti put

č: | fb:
U nedelju će na Stavama, podno Medvednika, po deseti put biti održana manifestacija "Dan kupine". Kako su organizatori najavili na uobičajenoj pres konferenciji očekuje se učešće oko 20 vlasnika kupinjaka iz tog i okolnih sela, dok će na izložbi proizvođača kupine biti znatno više učesnika. Po tradiciji, najbolje će proglasiti stručnjaci Zavoda za poljoprivredu iz Valjeva.
 
 
"Kupina je dobro rodila, poslednje kiše doprinele su tome da rod ne bude prepolovljen zbog visokih temperatura, cena u otkupu kreće se do 65 dinara za kilogram", rekao je, odgovarajući na pitanja izveštača, predstavnik organizatora Zoran Lukić sa Stava.
 
Zoran Lukić

Zoran Lukić (Foto: Đorđe Đoković)

 

On je dodao kako će najbolji biti nagrađeni, te da će se domaćini truditi da, kako i dolikuje, ugoste sve učesnike i posetioce tradicionalne manifestacije, koja "svake godine okuplja sve više učesnika i gostiju".
 
 
Posebno mesto ove godine, najavio je Lukić, imaće vino od kupina. Uz degustaciju "tog lekovitog napitka ukoliko se konzumira u razumnim količinama" zainteresovani će dobiti i recepturu kako praviti vino od kupina.
 
 
Direktorka Turističke organizacije Valjeva, Ana Marković najavila je da će biti organizovana uobičajena prezentacija proizvoda domaće radinosti, kao i jela tradicionalne kuhinje, uz učešće 20-tak vrednih žena sa Stava i iz drugih sredina.
 
Kupine

Kupine (Foto: Đorđe Đoković)

 

Pojedine slatkiše od kupina imali su priliku da degustiraju izveštači sa konferencije za medije.
 
Naravno, neće izostati ni tradicionalno nadmetanje majstora za pravljenje gulaša, kojih će, takođe, "biti više nego do sada". U kulturno-zabavnom programu učestvovaće KUD "Krušik" iz Valjeva, dok će se sportisti ogledati na turniru u malom fudbalu.
 
 
O "Danu kupine govorili su i Biljana Vukomanović iz Regionalne privredne komore za Kolubarski i Mačvanski okrug, kao i Đorđe Pavlović, predsednik Organizacionog odbora te manifestacije.
 
 
Grad Valjevo finansira "Dan kupine" sa 200.000 dinara, a pomogli su i brojni sponzori i donatori bez kojih, kako je rečeno, ne bi bilo ni "Dana kupine" na Stavama.

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 5 sati 56 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 1 komentar

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 1 dan 6 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara