Kupine (foto: Đorđe Đoković)
Kupine (foto: Đorđe Đoković)
31.07.2017, 07:12

Održan 10. Dan kupina na Stavama

č: | fb:
U selu Stave, na padinama planine Medvednik, deseti put održana je privredno-turistička manifestacija "Dan kupine" na kojoj je izlagalo 17 kupinara. Nagrađeni su najbolji proizvođači tog voća.
 
 
Najveći kupinjak od 80 ari ima Dragan Vlajković iz Stanine Reke, najveći rod po jedinici površine ostvario je Radovan Lazarević iz Bobove, dok su za uvođenje savremenih tehnologija u proizvodnji (sistem za navodnjavanje i protivgradne mreže) nagrađeni Goran i Boško Jevtić iz Stanine Reke.
 
 
Najmlađi kupinar je Branko Đurašinović iz Bobove, a posebnu nagrada za ženu i rad u otežanim uslovima dobila je Sretenka Mijailović iz Sitarica. Nagrađeni su i Veroljub Stanić iz Suvodanja, Mirko Jović iz Sitarica, te Stojan Aleksić i Slobodan Petrović, oba iz Suvodanja.
 
Dan kupina na Stavama

Dan kupina na Stavama (Foto: Kolubarske,rs)

U razgovoru sa novinarima Boško Jevtić iz Sitarica izražava nezadovoljstvo zbog niskih cena: "Muče nas kao guja žabu! Počelo je sa 20 dinara za kilogram, pa 40 dinara, a sada je "čačanka" izašla na 50, dok su nove sorte dobacile do 70 dinara za kilogram".
 
Uz napomenu da se ne zna ko je tu krivac ali se zna da seljak ispašta, Jevtić smatra da bi "čačanka" trebalo da bude po 60 - 70 dinara kilogram, a nove sorte 100 dinara kilogram. "Da svima bude lepo. I nama i hladnjačarima", dodaje.        
 
 
Proizvođači se zalažu za to da se kupina gaji na 30 - 40 ari, da se uvode nove sorte i napredne tehnologije, pa je Ljubo Stojković iz Stanine Reke na 40 ari "čačanske bestrne" dobio sedam tona roda.
 
"Prošla godina je po cenama bila užas, ove je bolje iako daleko od zadovoljavajućeg. Radimo bez zarade, jedva pokrijemo ono što smo uložili", veli Stojković.
 
 
Njegov komšija Stevan Vlajković smatra da bi država trebalo da na pet godina garantuje otkupne cene, pa da "čačanka" bude 80 dinara kilogram, a "loh nes" i do 100 dinara. "Sve ostalo bismo mi rešili, nisu potrebne ni subvencije ni podsticaji. Samo garantovane cene i otkup", ubeđen je Vlajković. 
 
 
Na "Danu kupine" bilo je i starih jela, proizvoda domaće radinosti, takmičenja u pravljenju gulaša u kotlićima, turnir u malom fudbalu. Nastupao je i valjevski KUD "Krušik". Manifestacija je sa 200.000 dinara pomognuta iz budžeta Grada Valjeva.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 13 sati 36 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 13 sati 36 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...