Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
17.07.2014, 11:42

Za informisanje u budžetu 11, 3 miliona dinara

č: | fb:

Konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja iz budžeta grada Valjeva objavljen je danas. Po okončanju konkursa, koji traje do 1. avgusta, sastaće se Komisija koja će birati najbolje projekte sa kojima su mediji konkurisali, a konačnu odluku ili rešenje o raspodeli sredstava doneće gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić. Tako će valjevski mediji, koji nisu na budžetu, dobiti priliku da konkurišu za sredstva iz gradske kase tek u avgustu ili četiri meseca pred kraj godine.

Konkurs za finansiranje projekata u oblasti javnog informisanja prvi put je objavljen krajem marta, ali je ubrzo poništen, jer Pravilnik koji uređuje kriterijume izbora projekata nije bio u skladu sa Zakonom i Ustavom. Gradskom rukovodstvu trebalo je tri meseca da pripremi novi Pravilnik ili Odluku koja je u skladu sa Zakonom, a koju su pre dve nedelje usvojili odbornici Skupštine grada. Tom Odlukom predviđeno je da pored elektronskih i internet glasila pravo da konkurišu za novac iz budžeta imaju i dnevne ili periodične novine upisane u registar javnih glasila. Naglašeno je da se ne smatraju  javnim glasilom periodično izdanje iz određene stručne oblasti namenjene isključivo informisanju ili obrazovanju određene profesionalne grupe, publikacije, katalozi i programi koji sadrže isključivo oglase, reklame i informacije namenjene tržištu, novine, bilteni i slične publikacije namenjene internom informisanju, koje se ne distribuiraju javno, službena glasila, a takođe ni leci, plakati i slični oblici javnog obaveštavanja.

3,5 miliona iz budžeta za 10 i više medija

Ove godine iz budžeta grada Valjeva za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja izdvojeno je 3,5 miliona dinara ili pola miliona dinara manje nego prošle godine, dok je ukupno za finansiranje informisanja u ovoj godini u budžetu grada opredeljeno 11.336.000 dinara. Od tog iznosa sa šest miliona dinara Grad finansira Radio Valjevo, za naknadu štete Radio Valjevu izdvojeno je još 936.000 dinara, dok za usluge informisanja javnosti putem štampanih medija, tačnije za oglašavanje u „Napredu”, Grad plaća 900.000 dinara. Tri televizije, pet radio stanica, jedan mesečnik, jedne internet novine i nekoliko internet portala konkurišu za 3,5 miliona dinara.

Desankin venac

Desankin venac (Foto: Đorđe Đoković)

Iz budžeta se finansira Radio Valjevo

Zakonom o radio difuziji, radio i televizijske stanice čiji su osnivači lokalne samouprave imali su obavezu da se privatizuju do 31. 12. 2007. godine. Postupak privatizacije Radio Valjeva pokrenut je 12.01. 2007. godine. Održane su tri neuspešne aukcije, prva je bila 21.11. 2007. godine, druga je zakazana 22.02.2008. ali nije održana  i treća aukcija je održana 22.10.2009. godine. S obzirom na to da je i treća aukcija bila neuspešna gradsko rukovodstvo je, pre skoro pet godina,  odlučilo da finansira Radio Valjevo. U odgovoru na naše pitanje na osnovu koje odluke i u skladu sa kojim zakonom Grad još uvek finansira Radio Valjevo, koje je trebalo da bude privatizovano do 31. januara 2007. godine, iz Gradske uprave je odgovoreno da s obzirom na to da još uvek nije okončan postupak privatizacije Radio Valjeva primenjuju se odredbe Zakona o javnim preduzećima. U skladu sa tim odredbama Skupština grada je donela Odluku o usklađivanju osnivačkog akta JIP Radio Valjevo sa Zakonom o javnim preduzećima, napisano je u odgovoru iz Gradske uprave.

Iz budžeta novac i za Napred

Prošle, kao i ove godine u budžetu Grada predviđeno je 900.000 dinara za usluge oglašavanja u štampanim medijima. Napredu, koji je za razliku od Radio Valjeva privatizovan, iz gradske kase u periodu od 6. 07. 2012. do 6. 07.2013. godine isplaćeno je 1.645.701, 28 dinara. Odgovarajući na pitanje na osnovu koje odluke, po kom zakonskom osnovu i za koje usluge je „Napredu” iz gradske kase isplaćeno preko 1,6 miliona dinara za godinu dana, iz Gradske uprave je pojašnjeno da su na osnovu Odluke o budžetu Grada  sprovedeni postupci javnih nabavki za uslugu informisanja u štampanim medijima. Na osnovu sprovedenih postupaka zaključeni su ugovori po kojima je „Napred” obavezan da u svakom broju lista objavi stranu na kojoj će redovno izveštavati o radu organa grada Valjeva i javnim preduzećima. U odgovoru koji je potpisao Aleksandar Vujić Subotić, tada sekretar kabineta gradonačelnika, nije pojašnjeno da li je 900.000 dinara, koliko je opredeljeno za usluge oglašavanja u štampanim medijima, isplaćeno Napredu, i ukoliko jeste da li su to iste uslige za koje je za godinu dana  plaćeno 1, 6 milina dinara.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 51 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 3 sati 41 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.