Ministri na Čvarkijadi (2017.) (foto: Kolubarske.rs)
Ministri na Čvarkijadi (2017.) (foto: Kolubarske.rs)
08.10.2017, 16:38

Na "Čvarkijadi" četvoro ministara

č: | fb:

Među 50.000 posetilaca, koliko organizatori tvrde da je bilo na 12. Festivalu duvan čvaraka u Valjevu, bilo je četvoro ministara u Vladi Republike Srbije.

 

"To znači da ovaj naš festival ima dobru reputaciju i da smo napravili prepoznatljivu manifestaciju, koja je iz godine u godinu sve bolja i na kojoj je sve više i više gostiju, i to ne samo iz Valjeva i okoline", rekao je idejni tvorac "valjevske čvarkijade" Slavan Batočanin.

Festival duvan čvaraka

Festival duvan čvaraka (Foto: Kolubarske.rs)

 

Festival duvan čvaraka

Festival duvan čvaraka (Foto: Kolubarske.rs)

Pobednik 12. Festivala duvan čvaraka je ekipa "Milenijum" iz Jovanje kojoj je pripala novčana nagrada od 35.000 dinara. Drugo mesto i 25.000 dinara osvojila je ekipa "Robaje", dok je trećeplasirana ekipa valjevske Poljoprivredne škole kojoj je pripala novčana nagrada od 15.000 dinara.

 

Prvi potpredesednik i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović obišli su nekoliko štandova, probali su specijalitet valjevskog kraja, dok se ministar Aleksandar Antić oprobao i u majstorstvu pravljenja duvan čvaraka.

 

Ministar Aleksandar Antić

Ministar Aleksandar Antić (Foto: Kolubarske.rs)

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić bio je i prošle godine na "Čvarkijadi". Kaže da se duvan čvarci prave u mnogim krajevima Srbije, teško je oceniti gde su najbolji, ali ono što je sigurno jeste da su se Valjevci prvi dosetili i napravili Festival duvan čvaraka.

 

- Bitno je da se ovde neko setio da napravi festival duvan čvaraka, da od njih napravi brend i da ga patentira, odnosno da ne dozvoli da to učine, na primer, Slovenci. Važno  je i da na ovu manifestaciju dolazi veliki broj ljudi, da je dobra atmosfera i zbog toga valjevski Festival treba podržavati – poručio je Dačić.

 

Ministri su bili gosti na štandu Poljoprivredne škole sa domom učenika "Valjevo", jedne od najboljih obrazovnih institucija te vrste u Srbiji, gde su osim duvan čvaraka probali i druge specijalitete koje proizvode đaci i profesori škole.

Festival duvan čvaraka

Festival duvan čvaraka (Foto: Kolubarske.rs)

Festival duvan čvaraka

Festival duvan čvaraka (Foto: Kolubarske.rs)

Na otvaranju ovogodišnje "Čvarkijade", gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je rekao da je "ovo dokaz da su Valjevci veoma inventivni i veoma zainteresovani kada su čvarci, a bogami i drugi biznis u pitanju i da je ona priča o valjevskoj podvali samo jedna Vukova umotvorina koja se provlači kroz generacije".

 

Prodato oko pet tona duvan čvaraka

 

Ove godine je na "Čvarkijadi" učestvovalo 60 ekipa, od kojih se 25 takmičilo, a 35 je učestvovalo u revijalnom delu. Prema rečima organizatora prodato je oko pet tona duvan čvaraka, što je, uz broj posetilaca, rekord Festivala koji traje 12 godina. Cena čvaraka, zavisno od masnoće i kvaliteta, kretala se od 800 do 1.100 dinara.

 

U mizičkom programu učestvovali su Dženan Lončarević, Branko i Fejt Ristić, romsko-engleski muzički bračni par, i valjevska kulturno-umetnička društva. 

 

Na keju Kolubare i na platou Centra za kulturu bilo je preko 150 izlagača, koji su nudili svakovrsnu robu. Pored duvan čvaraka, koji su "planuli", prodavali su od pršute, slanine, jagnića i prasića, preko zimnice, meda i slatkiša, do rukotvorina, balona, cveća... 

Festival duvan čvaraka

Festival duvan čvaraka (Foto: Kolubarske.rs)

Festival duvan čvaraka

Festival duvan čvaraka (Foto: Kolubarske.rs)

Festival duvan čvaraka

Festival duvan čvaraka (Foto: Kolubarske.rs)

Organizatori 12. Festivala duvan čvaraka su Grad Valjevo, iz budžeta izdvojeno 1,2 miliona dinara, i Turistička organizacija. 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 14 sati 29 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 21 sati 26 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara