Vežba evakuacije lica sa visine (foto: Dušan Perić)
Vežba evakuacije lica sa visine (foto: Dušan Perić)
13.10.2017, 11:57

Vežba o evakuaciji lica u urbanim uslovima

č: | fb:

U sklopu obeležavanja 13. oktobra Međunarodnog dana smanjenja rizika od prirodnih katastrofa od 17 časova sa Centra za kulturu Valjevo biće realizovana pokazna vežba evakuacije lica sa visine u urbanim uslovima. Sa krova Centra za kulturu Valjevo spuštaće se obučeni spasioci Srpskog spasilačkog tima u simulaciji evakuacije povređenih lica.

 

Srpski spasilački tim formiran je nakon velikih poplava 2014. godine kao udruženje građana sa ciljem da interveniše na poziv državnih organa na teritoriji Beograda i cele Srbije u hitnim slučajevima i vanrednim situacijama poput zemljotresa, poplava, požara i drugih elementarnih nepogoda kada je nečiji život, imovina ili životna sredina u opasnosti. Srpski spasilački tim predstavlja začetak građanskog samoorganizovanja za delovanje u vanrednim situacijama kao logistička podrška profesionalnim i vladinim službama za spašavanje i reagovanje u vanrednim situacijama.

 

Trenutno ovaj tim broji 33 člana sa univerzalnim sertifikatima, a u planu je popuna i proširenje ljudstva i formiranje specijalističkih timova za dejstva voda-kopno, urbana sredina, ruralna sredina i gorska služba, kao i medicinski tim sa svim specijalističkim interventnim službama.

 

Proteklih meseci Srpski spasilački tim je realizovao niz značajnih aktivnosti sa kolegama iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra iz Niša koga čine profesionalci Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije.

 

Nakon realizacije pokazne vežbe od 19 časova pa do 21 čas danas i u subotu biće otvorena izložba fotografija nastalih tokom poplave 2014. godine u Valjevu. Izložba obogaćena dodatnim zanimljivim sadržajima biće postavljena u prostorijama nekadašnje valjevske pekarske industrije "15. septembar", a organizator ovih aktivnosti je valjevski Caritas.

Aktuelno

Učesnici Večeri jezika (foto: SŠ 1300 kaplara)
Veče za pamćenje Pre 54 sekundi

Putovanje u prošlost, na srpskom i stranim jezicima

I ovog maja, učenici i profesori Srednje škole "Hiljadu trista kaplara" pripremili su Veče jezika, manifestaciju koja je prvi put održana 2015. godine. Na republičkom takmičenju na engleskom jeziku...

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 1 dan 3 sati

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 8 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu 17.05.2024

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 8 komentara